Dy rrugë për të vepruar rreth taksës

Dy rrugë për të vepruar rreth taksës

Aktuale janar 18, 2019 - 15:28
Lexoni detajet

Ministri i Tregtisë dhe Industrisë, Endrit Shala, ka thënë për “Zërin” se masa e vendosur ndaj produkteve serbe nuk hiqet pa u eliminuar fillimisht arsyet për të cilat është vendosur kjo tarifë. Por, pas rritjes së presionit nga SHBA-ja dhe BE-ja për heqjen e taksës 100% analistët politikë vlerësojnë se duhet arritur kompromis për këtë çështje, përkatësisht duhet të dihet se çka përfiton Kosova nga heqja e saj, shkruan sot gazeta "Zëri".

Njohësi i çështjeve politike Imer Mushkolaj ka vlerësuar se në momentin kur është vendosur taksa ata që e kanë marrë këtë vendim është dashur ta dinë që do të vijë koha kur do të ketë presion të madh edhe nga SHBA-ja. Në kohën kur as partnerët e koalicionit qeverisës nuk janë të njëzëshëm sa i takon taksës Mushkolaj ka thënë se ka dy rrugë për të vepruar lidhur me këtë çështje.

“Tash jemi në një situatë kur presioni është shumë i madh, po i shohim përplasjet në koalicion, por ekzistojnë dy rrugë: ose të hiqet taksa dhe të vazhdohet dialogu, ose të insistohet që taksa të mos hiqet. E kemi qëndrimin e kryeministrit që po insiston që taksa të mos hiqet”, ka deklaruar ai.

LEXO EDHE: Shala: Taksa hiqet kur të eliminohen arsyet e vendosjes së saj

Por qëndrimi i shefit të ekzekutivit sipas tij absolutisht nuk do të thotë asgjë për shkak se, siç Mushkolaj ka deklaruar, kryeministri edhe në shumë raste të tjera ka dhënë premtime të cilat nuk i ka mbajtur, siç janë ato rreth demarkacionit e liberalizimit.  

Rrjedhimisht, ai ka konsideruar se mund të arrihet një kompromis sa i përket çështjes së tarifës së vendosur ndaj produkteve serbe.

“Kur po them kompromis, nëse hiqet taksa, të dihet se çka përfiton Kosova nga heqja e taksës në raport me Serbinë. Përndryshe, nëse hiqet ose pezullohet taksa pa kurrfarë përfitimi, atëherë ky do të ishte një dëm shumë i madh për Kosovën”, ka theksuar ai, duke shtuar se ideja e garancionit për njohje nënkupton edhe faktin që Serbia të mos e pengojë Kosovën për anëtarësim në organizata ndërkombëtare e rreth njohjeve./ZERI