Liberalizimi duhet të ndodhë gjatë mandatit të qeverisë 'Kurti'

Liberalizimi duhet të ndodhë gjatë mandatit të qeverisë 'Kurti'

Aktuale February 14, 2020 - 14:41

Zëvëndëskryeministri Avdullah Hoti është deklaruar për "Zërin" në lidhje me çështjen e liberalizimit të vizave.

Sipas Hotit, liberalizimi i vizave për Kosovën do të ndodhë gjatë mandatit të qeverisë Kurti

Zëri: A mund të presim që liberalizimi i vizave për qytetarët kosovarë të ndodhë gjatë mandatit LVV - LDK?

Hoti: Unë dëshiroj të jem i kujdesshëm sa i përket dhënies së afateve kohore, por për një gjë jam i sigurt, që gjatë këtij mandati duhet të ndodhë liberalizimi i vizave. Pres që të ndodhë shumë shpejt ky proces, duke qenë se kemi një qeveri e cila ka në agjendë të qartë edhe integrimin evropian, por edhe sundimin e rendit dhe të ligjit.

Zëri: Njëra prej çështjeve me të cilat do të përballet qeveria e re është edhe termocentrali “Kosova e re”. Cila është strategjia që do ta përdorni rreth kësaj çështjeje?

Hoti: Problemi te ky projekt është që kanë avancuar shumë bisedat për të zbatuar këtë projekt. Ka një kontratë të nënshkruar. Parimi që do të na udhëheqë neve sa i përket këtij projekti është që ta trajtojmë atë brenda strategjisë së përgjithshme të furnizimit stabil me energji elektrike. Kjo duhet të sigurohet. Kosova duhet të ketë furnizim stabil me energji elektrike, e para. Kurse e dyta, duhet të sigurojmë treg konkurrent të energjisë elektrike në përputhje me direktivat e BE-së dhe gjithashtu duhet të arrijmë atë komplimentaritetin e furnizimit me energji me Shqipërinë. Nëse brenda kësaj kornize trajtojmë edhe këtë projekt, unë besoj se mund t’ia dalim mbanë.


Zëri: Kosova tashmë ka nënshkruar kontratën me “Contour Global”-in. A duhet të vazhdohet apo të tërhiqet përfundimisht kjo kontratë?


Hoti: Tash nuk i di detajet se në cilën fazë është në këtë moment projekti, por ministrja e re e Ekonomisë besoj që shumë shpejt do ta informojë kabinetin qeveritar për fazën në të cilën është projekti.

Zëri: Z. Hoti, cilat janë synimet që planifikoni t’i përmbushni në 100-ditëshin e parë të qeverisë "Kurti"?

Hoti: Ne veçse kemi filluar me disa vendime, të cilat u shpërbëjnë disa strukturave mbiinstitucionale, që kanë ekzistuar në qeveritë paraprake. Kemi shumë punë për të bërë edhe në sektorët e tjerë, në arsim e në shëndetësi, si dhe te rendi dhe ligji në veçanti. Pastaj tek investimet publike, te promovimi i zhvillimit ekonomik në veçanti, duhet të kthejmë besimin e partnerëve tanë, të investitorëve të jashtëm në ekonominë e Kosovës, i cili besim është humbur tash e sa vite. Unë besoj që situata është mjaft premtuese, pritjet e qytetarëve janë tejet të larta, pritjet e bizneseve janë bukur të larta. Besoj që është një ekip i mirë, një program i mirë qeverisës në reformat kryesore, që duhet të ndodhin sipas sektorëve dhe jam mjaft optimist se në mbarim të 100-ditëshit të parë do të kemi mjaft rezultate, në të cilat mund të thirremi.