Infektuar: 70185
Shëruar: 313132
Vdekur: 1616
Haradinaj: Parashohim unionin Kosovë-Shqipëri, institucionet e Kosovës nuk shuhen

Haradinaj: Parashohim unionin Kosovë-Shqipëri, institucionet e Kosovës nuk shuhen

Aktuale January 27, 2021 - 23:16

Kryetari i AAK-së, Ramush Haradinaj ka folur edhe për bashkimin me Shqipërinë.

“Bashkimi me Shqipërinë nuk lidhet me marrëveshjen që duhet arritur me Serbinë. Kjo është siç ka ndodhur edhe me Ushtrinë, Trepçën apo vendimi për Pavarësinë. Bashkimi është vendim i brendshëm i Kosovës”, tha ai në “Debat Plus”.

Haradinaj thotë se bashkimi me Shqipërinë lidhet me disa zhvillime tjera.

“Nëse vazhdojnë të mbesin pengesat që na ka vendosur Serbia por edhe një pjesë e bashkësisë ndërkombëtare që lidhen me njohjet apo me anëtarësimin tonë në NATO, pasi për në siguria është prioritet, nuk na mbetet gjë tjetër pos të shkojmë nga referendumi me Shqipërinë”.

I pari i AAK-së thotë se kërkesa nga bashkim me Shqipërinë dallon me ato që janë kërkuar nga e kaluara.

“Më herët është kërkuar që bashkimi të merr edhe miratimin nga Serbia por ne në këtë rast nuk kërkojmë miratimin e Serbisë”.

Haradinaj thotë se në këtë rast nuk do të hiqet dorë nga shtetësia e Kosovës.

“Ne synojmë një union Kosovë-Shqipëri. Shteti i Kosovës mbetet në union me Shqipërinë. Institucionet aktuale të Kosovës mbesin. Përgjegjësitë e Kosovës që ja ka dhënë Kushtetuta mbesin, por më pas do të kishte një Kushtetutë të Unionit Kosovë-Shqipëri”, ka shtuar Haradinaj.

Kandidati i AAK-seë peër President, ka theëneë se projekti i shkëmbimit teë territoreve ka dështuar. Ai gjithashtu ka shtuar se nëse do teë jeteë President, do teë gjendet njëë zgjidhje tjetër, por se duhet konsensus mes institucioneve dhe partive.

Haradinaj ka treguar edhe se si e ka zbuluar planin e Mogherinit peër ndarje para se teë keteë informata meë shumeë.

“Shkeëmbimi i territoreve ka deështu, peër fat teë keq me pasoja. Nuk do teë keteë as asociacion, sepse e ka hedhur Gjykata Kushtetuese”, ka theëneë Haradinaj.

“Bazuar neë keëteë uneë besoj se ka mundeësi peër njeë zgjidhjet tjeteër, duhet konsensus mes institucioneve, por edhe mes poziteës dhe opoziteës”, ka shtuar ai.

“Peërvoja eështeë shumeë e reëndeësishme neë keëteë drejtim, sepse 20 vjet angazhim ndihmojneë qeë teë kuptohen meë lehteë proceset. Intuita meë ka beëreë qeë teë shoh rrezikun e dialogut nga Mogherini, akoma pa pasur informata teë plota. Neë fund ka daleë se veërteteë ka paseë njeë skenar peër ndarje teë Kosoveës”, tha mes tjerash Haradinaj.