Infektuar: 1194
Shëruar: 884
Vdekur: 31
Asteroidi në drejtim të Tokës: ‘takimi’ ndodh më 9 shtator 2019

Asteroidi në drejtim të Tokës: ‘takimi’ ndodh më 9 shtator 2019

Auto&Tech June 10, 2019 - 08:15
Lexoni detajet

Sipas ekspertëve, ai do të prekë planetin tonë dhe (për momentin) ka një probabilitet të ulët të ndikimit.

Është pothuajse aq i madh sa një fushë futbolli dhe është një nga 870 objektet hapësinore që mbahen nën vëzhgim nga ekspertët e ESA-së: është QV89, një asteroid pothuajse aq i madh sa një fushë futbolli i cili nga viti 2006 ka qenë në rrezen e orbitës tonë pasi është drejtuar afër Tokës. 

Sipas llogaritjeve ai ka një probabilitet të ndryshëm të ndikimit tek ne, kështu që ai ruan një sy në instrumentet Hapësinore.

Asteroidi ka një diametër mesatar prej rreth 40 metrash, gjë që e bën të krahasueshme me gjerësinë e një fushe futbolli. Sipas tabelës së ndikimit të Agjencisë Hapësinore Evropiane, QV89 ka një probabilitet prej 0.014% të ndikimit në Tokë dhe prekja me planetin tonë do të ndodhë në 9 shtator sipas një parashikimi të bërë nga ekspertët. 

Megjithatë, ne po flasim për disa milionë kilometra distancë nga atmosfera jonë. Kjo sigurisht nëse llogaritjet e ekspertëve nuk janë të gabuara.

QV89 ka pasur tashmë dy takime të ngushta me planetin tonë: një në vitet ’50 dhe një tjetër në vitet 60. Më pas midis viteve 70 dhe 80 kishte tre qasje të tjera, shkruan Tgcom24.

Këtë vit do të jetë afërsisht 7 milionë kilometra në distancë nga ne. Për të bërë një krahasim, Hëna është 384 mijë kilometra nga Toka dhe në këtë mënyrë mund të marrim me mend më së miri distancën që ai ka nga planeti ynë.

Por a jemi gati për Harmagedonin? – Në vitin 2018, NASA ka botuar një strategji për t’u përgatitur kundër ndikimeve të mundshme në Tokë për shkak të asteroideve, atë që Hollywood na ka bërë të njohur me Armageddon. Këto janë plane ndërkombëtare që sigurojnë bashkëpunim të fortë.

Ndërkohë, ne jemi duke pritur për 9 shtatorin e këtij viti për të përshëndetur QV89 dhe kjo për vetë faktin se takimin tonë të radhës me këtë asteroid do ta kemi në 2032 dhe ende nuk e dimë se sa do të jetë distanca nga Toka atëherë