Infektuar: 15472
Shëruar: 13278
Vdekur: 622
Shkencëtarët, skeptikë nëse duhet t'i besohet vaksinës së zhvilluar nga Rusia

Shkencëtarët, skeptikë nëse duhet t'i besohet vaksinës së zhvilluar nga Rusia

Bota August 11, 2020 - 20:34

Një njoftim i Rusisë të martën se do të lansojë një vaksinë kundër koronavirusit, më pak se dy muaj nga testimi në njerëz, ka ngritur shqetësim tek ekspertët shëndetësorë në botë, të cilët kanë theksuar se pa një testim të duhur, vaksina është vështirë e besueshme.

Me qëllim që të jetë e para nga shtetet që prodhojnë një vaksinë kundër sëmundjes COVID-19 që shkakton koronavirusi, Rusia duhet që të zhvillojë testime në masë, për të sjellë të dhëna nëse vaksina është efikase – gjë që shumë imunologë dhe ekspertë të sëmundjeve infektive e konsiderojnë hap të pamatur.

"Rusia është duke zhvilluar një eksperiment me popullatën e gjerë”, tha Ayfer Ali, specialiste e hulumtimeve të barnave në Shkollën e Biznesit, Warwick të Britanisë.

Ajo tha se një miratim kaq i shpejtë i vaksinës mund të nënkuptojë që efektet anësore të mundshme të një vaksine nuk mund të dihen.

Efektet edhe pse janë të rralla mund të jenë serioze, tha ajo.

Presidenti rus Vladimir Putin, tha se vaksina e zhvilluar nga Instituti Gmaleya në Moskë është e sigurt dhe është testuar edhe në njërën nga vajzat e tij.

"E di se është efikase, krijon imunitet të fortë, dhe e përsëris, i ka kaluar të gjitha provat e nevojshme”, tha Putin.

Mjeku, Francois Balloux, ekspert në Institutin e Gjenetikës në Kolegjin Universitar të Londrës, tha se ky njoftim është veprim i pamatur dhe qesharak.

"Vaksinimi në masë me një vaksinë të patestuar mirë është joetik”, tha ai.