Infektuar: 11130
Shëruar: 6817
Vdekur: 381
Kaçaniku: Tregu i sigurimeve nuk po ndihmon për zhvillimin e ekonomisë
Foto: Laura Hasani

Kaçaniku: Tregu i sigurimeve nuk po ndihmon për zhvillimin e ekonomisë

Ekonomia December 12, 2019 - 13:21
Detajet

Banka Qendrore e Kosovës ka mbajtur takim me përfaqësuesit e grupit “Marakli t’kerreve”, të cilëve u ka thënë se nuk do të tërhiqen nga vendimi për rritjen e tarifës 26,6 për qind për sigurimin e automjeteve. Derisa vendimi po vazhdon të mbetet në fuqi, po shikohet të gjendet një mënyrë tjetër që qytetarëve t’u zbritet tarifa, shkruan sot gazeta Zëri.

Lexo edhe: Vetëm një alternativë për uljen e tarifës së sigurimit të automjeteve

Kryetari i shoqatës “Konsumatori”, Selatin Kaçaniku, ka thënë për gazetën se shteti nuk ka të drejtë të përfitojë edhe më shumë nga xhepat e qytetarëve. Sipas tij, vendime të tilla për rritje të tarifave nuk duhet të merren pa pasur debate publike. “Shteti nuk ka të drejtë ta përfitojë edhe një burim shtesë nga xhepat tanë. Edhe për këto tema nuk ka të drejtë shteti të marrë vendime pa debat publik. Problemet që i ka shteti dhe kompanitë e sigurimeve në këtë sferë nuk mund t’i zgjedhë qytetari, të paktën jo pa pasur debat publik”, ka thënë ai.

Ai e ka parë si të paarsyeshme uljen e tarifave për qytetarët që s’kanë bërë aksidente.

Për rritjen e tarifës për sigurimin e automjeteve, ka pasur edhe reagime nga deputetë të Kuvendit të Kosovës. Deputeti nga radhët e Lidhjes Demokratike të Kosovës, Avdullah Hoti, ka thënë ditë më parë se me rritjen e tarifave të sigurimit të detyrueshëm prej 26%, Banka Qendrore e ka kufizuar më tutje konkurrencën e lirë në tregun e sigurimeve. Ai ka potencuar se tregu i sigurimeve përbën më pak se 5% të tregut financiar në Kosovë, që është pjesëmarrje shumë e vogël pas dy dekadave të funksionimit dhe si i tillë ky treg nuk është duke e ndihmuar zhvillimin e ekonomisë në Kosovë. Ai ka thënë tutje se Banka Qendrore duhet të angazhohet që tregu i sigurimeve të zhvillohet duke promovuar konkurrencën e lirë, që i nxit kompanitë të rrisin gamën e shërbimeve siguruese, si dhe duke mbikëqyrur në vazhdimësi likuiditetin e tyre. //ZERI