Ankohet sektori privat: Qeveria po sillet sikur inflacioni ka prekur vetëm sektorin publik

Ankohet sektori privat: Qeveria po sillet sikur inflacioni ka prekur vetëm sektorin publik

Ekonomia February 03, 2023 - 11:53

Sindikata e Sektorit Privat e Kosovës, në një konferencë për media, ka shprehur pakënaqësi për trajtimin e sektorit privat nga ana e Qeverisë së Kosovës.

Jusuf Azemi, kryetar i kësaj sindikate, ka kritikuar qeverinë “Kurti” se po “sillet sikur inflacioni po i prek vetëm punëtorët e sektorit publik”.

Ai ka kërkuar që të ndihmohet edhe sektori privat, sepse, siç tha ai, buxheti i Kosovës u takon të gjithëve e jo vetëm sektorit publik.

“Në Zyrën e Kryeministrit të Kosovës punëtorët që mirëmbajnë këtë zyrë paguhen 180 euro. Kjo është shumë shqetësuese për ne”.

“Këto paga të ulëta vijnë nga Qeveria e Kosovës. Në vend që Qeveria ta motivojë sektorin privat për paga më të larta, është ajo që i paguan kaq pak punëtorët teknikë”.

“Qeveria po sillet sikur inflacioni po i prek vetëm punëtorët e sektorit publik, e jo ata të sektorit privat. Buxheti i Kosovës është buxhet i të gjithëve. Klasa më e pasur, ajo e sektorit publik u financua, e pikërisht ajo që është më e varfër jo”, u shpreh Azemi.

Tutje, Azemi tha se kërkesa e Sindikatës është rritja e pagës minimale në 450 euro.

“Kërkesa jonë është që paga minimale të jetë 450 euro. E kemi një pagë minimale që ne mendojmë qe duhet të zyrtarizohet nga Qeveria. Kanë premtuar, por nuk e kanë realizuar”.

“Kërkesë imediate jona është që të gjithë punëtorët të paguhen komfort ligjit të pagave. Ne nuk heqim dorë, ne jemi të Kosovës dhe i shërbejmë shtetit të Kosovës”.

Ai përmendi edhe rastet e shumta të ikjes së punëtorëve nga Kosova.

“92 mijë punëtorë kanë ikur nga Kosova me leje pune. Gjatë këtij viti shumë projekte do të ndërpriten në mungesë të punëtorëve”.