Pacientët e skizofrenisë qetësohen nga video lojërat

Pacientët e skizofrenisë qetësohen nga video lojërat

Jetë qershor 11, 2019 - 14:12
Lexoni detajet

"Njerëzit me skizofreni mund të trajnohen duke luajtur një lojë video për të kontrolluar pjesën e trurit të lidhur me hallucinacione verbale", thonë studiuesit.

Pacientët në një studim të vogël ishin në gjendje të lëshonin një raketë në një lojë kur ajo ishte e lidhur me rajonin e trurit të ndjeshëm ndaj të folurit dhe zërave njerëzorë.

Me kalimin e kohës, pacientët mësuan të përdorin teknikën në jetën e tyre të përditshme për të zvogëluar fuqinë e hallucinacioneve.

Por ky është një studim i vogël pilot dhe gjetjet ende duhet të konfirmohen.

Ekipi hulumtues, nga Instituti i Psikiatrisë, Psikologjisë dhe Neurosciencës në Londër dhe Universiteti i Roehamptonit, thotë se kjo teknikë mund të përdoret për të ndihmuar pacientët me skizofreni që nuk i përgjigjen ilaçeve.

Njerëzit me këtë gjendje dihen të kenë një korteks auditor më aktive, që do të thotë se ata janë më të ndjeshëm ndaj tingujve dhe zërave.

Për t'i kontrolluar simptomat e tyre, atyre iu kërkua të luanin një video lojë gjatë një skaneri MRI, duke përdorur strategjitë e tyre mendore për të lëvizur një raketën kompjuterike - dhe duke bërë kështu, ata ishin në gjendje të ulnin vëllimin e zërave të jashtëm që dëgjuan gjithashtu.

Dr Natasza Orlov, nga King's College në Londër, tha: "Pacientët e dinë se kur do të fillojnë zërat, ata mund ta ndjejnë atë, kështu që ne duam që ata menjëherë ta vënë këtë ndihmë në fuqi për t'i pakësuar ato ose për të ndaluar plotësisht zërat".

Ajo tha se të gjithë pacientët në studim, të cilët secili kishin katër turne në skanerin MRI, zbuluan se zërat e tyre u bënë më pak të jashtëm dhe më shumë të brendshëm, duke i bërë ato më pak stresuese.

Ata ishin gjithashtu më të aftë për t'i përballuar ata.

Dr Orlov shtoi: "Edhe pse madhësia e mostrës së studimit është e vogël dhe na mungon një grup kontrolli, këto rezultate janë premtuese.

"Tani po planifikojmë të kryejmë një studim të kontrolluar të rastësishëm për të provuar këtë teknikë në një mostër më të madhe."

"Ndërsa këto janë të dhëna preeliminare, është veçanërisht premtuese që pacientët kanë qenë në gjendje të kontrollojnë aktivitetin e tyre të trurit edhe pa skanimin e MRI-së, duke sugjeruar se kjo mund të jetë një strategji që njerëzit, të cilët kanë ndjekur protokollin e trajnimit neuro-feedback feedback MRI, mund të përfitojnë nga në shtëpi. "

Studimi u botua në revistën Translational Psychiatry.