Muzeu i Artit Amerikan në koleksion të përhershëm ka 23 mijë vepra nga 3400 artistë

Muzeu i Artit Amerikan në koleksion të përhershëm ka 23 mijë vepra nga 3400 artistë

Kultura August 13, 2019 - 09:51
Lexo më shumë detaje

 

Muzeu i Artit Amerikan, i njohur joformalisht si "Whitney", është një muze arti në “Manhattan”. Ai u themelua në vitin 1930 nga Gertrude Vanderbilt Whitney, një socialist i pasur dhe i shquar i socializmit dhe i artit amerikan pas të cilit është emëruar, shkruan gazeta “Zëri”.

“Whitney” përqendrohet në artin amerikan të shekullit 20 dhe 21. Koleksioni i tij i përhershëm përfshin më shumë se 23.000 piktura, skulptura, vizatime, printime, fotografi, filma, video, dhe objekte të medieve të reja nga më shumë se 3.400 artistë.

Muzeu i kushton vëmendje të veçantë ekspozimit të punës së artistëve të gjallë, si dhe mbajtjes së një koleksioni të gjerë të përhershëm të pjesëve të rëndësishme nga gjysma e parë e shekullit të kaluar. Ekspozitat vjetore dhe Bienale të muzeut kanë qenë prej kohësh një vend për artistë të rinj dhe më pak të njohur, puna e të cilëve është shfaqur atje.

Kuratorët Jane Panetta dhe Rujeko Hockley kanë punuar me shtatëdhjetë e pesë artistë kolektivë që punojnë në pikturë, skulpturë, instalim, film dhe video, fotografi, performancë dhe tingull, “Bienalja 2019” merr pulsin e momentit bashkëkohor artistik. E prezantuar nga themeluesi i Muzeut Gertrude Vanderbilt Whitney më 1932-n, “Bienali” është ekspozita më e gjatë në vend që paraqet zhvillimet më të fundit në artin amerikan.

Programet e komunitetit të “Whitney”-t ndërtojnë lidhje të qëndrueshme që tejkalojnë vizitat në muze, duke sjellë art, ide dhe dialog në klasa, qendra të vjetra dhe organizata me bazë komunitare rreth qytetit. Kurset që zhvillohen në kuadër të “Bienales” angazhojnë artistë, kuratorë, shkrimtarë dhe studiues ku përmes programeve inovative eksplorojnë ekspozitat aktuale të “Whitney”-t dhe koleksionin e përhershëm. Zëri