Diamanti rozë më i madhi në 300 vjet, u zbulua në Angola

Diamanti rozë më i madhi në 300 vjet, u zbulua në Angola

Kuriozitete July 28, 2022 - 00:33

Një diamant i madh rozë prej 170 karatësh është zbuluar në Angola dhe pretendohet të jetë guri më i madh i tillë i gjetur në 300 vjet.

I quajtur “Trëndafili Lulo”, diamanti u gjet në minierën e diamanteve Lulo, njoftoi të mërkurën në faqen e saj të internetit pronari i minierës, kompania Lucapa Diamond.

Miniera Lulo ka prodhuar tashmë dy diamantet më të mëdhenj të gjetur ndonjëherë në Angola, duke përfshirë një diamant të pastër 404 karatësh, raporton AP.

Guri i çmuar rozë është diamanti i pestë më i madh i gjetur në minierën ku janë gjetur 27 diamante prej 100 karatësh ose më shumë, sipas Lucapa, e cila është me qendër në Australi.

Diamanti rozë do të shitet me tender ndërkombëtar nga kompania shtetërore e marketingut të diamantëve Angolë, Sodiam.

Minierat e Angolës e bëjnë atë një nga 10 prodhuesit më të mirë në botë të diamanteve.

“Ky rekord dhe diamant rozë spektakolar i rikuperuar nga Lulo vazhdon të shfaqë Angolën si një lojtar të rëndësishëm në skenën botërore për minierat e diamanteve dhe demonstron potencialin dhe shpërblimet për angazhimin dhe investimet në industrinë tonë në rritje të minierave të diamanteve,” Diamantino Azevedo, Ministër i Mineraleve i Angolës.

Diamanti rozë është një madhësi mbresëlënëse, por shumë diamante të pastër janë më të mëdhenj se 1000 karat. Diamanti Cullinan i gjetur në Afrikën e Jugut në vitin 1905 arrin peshoren në 3,106 karat dhe ndodhet në Skeptrin e Sovranit Britanik. /shqip.com