Lindin binjakët nga embrione të ngrira 30 vjet më parë [video]

Lindin binjakët nga embrione të ngrira 30 vjet më parë [video]

Kuriozitete November 23, 2022 - 08:10

Foshnjat binjake kanë lindur në shtetin amerikan të Tenesit nga embrione të ngrira më shumë se 30 vjet më parë.

Besohet të jetë një rekord i ri për embrionet më të gjata të ngrira ndonjëherë që kanë rezultuar në një lindje të suksesshme.

Ato u ruajtën në rreth -128 gradë Celsius në azot të lëngshëm më 22 prill të vitit 1992, raporton bbc.

Rachel Ridgeway, një nënë e katër fëmijëve nga Oregon, lindi binjakët më 31 tetor. Babai, Philip Ridgeway, tha se ishte “e pabesueshme”.

Lydia Ann dhe Timothy Ronald Ridgeway ka të ngjarë të vendosin një rekord të ri, sipas Qendrës Kombëtare të Dhurimit të Embrioneve (NEDC), një organizatë private që thotë se ka ndihmuar në lindjen e më shumë se 1200 foshnjave nga embrione të dhuruara.

Mbajtësi i mëparshëm i rekordit të NEDC, Molly Gibson, lindi në vitin 2020 nga një embrion që ishte ngrirë për gati 27 vjet.

Embrionet binjake ishin krijuar për një çift anonim të martuar duke përdorur IVF. Burri ishte rreth të 50-tave dhe thuhet se mbështetej te një dhurues vezësh 34-vjeçar.

Ata u ruajtën në një laborator të fertilitetit në bregun perëndimor të SHBA deri në vitin 2007, kur çifti i dhuroi ato në NEDC në Knoxville, Tennessee që një çift tjetër t’i përdorte në vend të tyre.

Embriologët në klinikën partnere të NEDC, Southeastern Fertility më pas kryen shkrirjen dhe transferimin në mitër në fillim të këtij viti.

Në një deklaratë, NEDC tha se shpresonte se lajmet do të “inkurajonin të tjerët që të përjetonin bekimet e adoptimit të embrionit për veten e tyre”.

Është fëmija i parë që Ridgeways – të cilët kanë katër fëmijë të tjerë nga mosha një deri në tetë vjeç – kanë pasur nëpërmjet IVF ose donatorëve.

“Isha pesë vjeç kur Zoti i dha jetë Lydia dhe Timothy dhe ai e ka ruajtur atë jetë që atëherë”, tha Philip Ridgeway, transmeton Telegrafi.

“Në njëfarë kuptimi, ata janë fëmijët tanë më të mëdhenj, edhe pse ata janë fëmijët tanë më të vegjël. Ka diçka që të befason”, shtoi ai.