Monedha prej ari dëshmon se perandori romak “i rremë” ishte i vërtetë

Monedha prej ari dëshmon se perandori romak “i rremë” ishte i vërtetë

Kuriozitete November 24, 2022 - 17:07

Një monedhë e lashtë ari dëshmon se një perandor romak i shekullit të tretë, i shkruar jashtë historisë si një personazh imagjinar, ekzistonte vërtet, thonë shkencëtarët.

Monedha mban emrin e Sponsian dhe portreti i tij u gjet më shumë se 300 vjet më parë në Transilvani, dikur një postë e largët e perandorisë romake.

Kjo monedhë besohej se ishte false dhe ishte mbyllur në një dollap muzeu.

Tani shkencëtarët thonë se shenjat e gërvishtjeve të dukshme nën një mikroskop vërtetojnë se ai ishte në qarkullim 2000 vjet më parë.

Paul Pearson profesor në University College London, i cili drejtoi hulumtimin, i tha BBC News se ishte i habitur nga zbulimi.

"Ajo që ne kemi gjetur është një perandor. Ai ishte një figurë që mendohej se ishte false dhe e fshirë nga ekspertët. Por ne mendojmë se ai ishte i vërtetë dhe se ai kishte një rol në histori”. /oranews