Mishi bën që periodat të nisin më herët

Mishi bën që periodat të nisin më herët

Lifestyle shtator 11, 2018 - 22:01
Lexo detajet

Vajzat adoleshente që hanë rregullisht mish nisin periodat 5 muaj më herët sesa ato që nuk e konsumojnë.

Një studim i Universitetit Michigan në Shtetet e Bashkuara të Amerikës ka dalë në përfundimin se mishi i kuq bën që vajzave adoleshente t’u vijnë periodat më herët dhe kjo rrit rrezikun për t’u prekur nga sëmundjet gjatë viteve në vazhdim.

Udhëheqësja e studimit, Erica Jansen, tha: “Është një studim i rëndësishëm pasi deri tani janë shumë pak ushqimet që njihen për ndikimin e tyre në pubertet. Kjo gjetje mund të tregojë edhe pse mishi i kuq, kur konsumohet në moshë të njomë, lidhet me rritjen e rrezikut të kancerit të gjirit”.

Për të dalë në këtë përfundim, shkencëtarët vëzhguan dietën e zakonshme të 456 vajzave të moshës 5-12 vjeç në Bogota të Kolumbisë.

Puberteti i hershëm sjell edhe shqetësime të tjera në lidhje me shëndetin publik, përfshirë aktivitetin seksual, shtatzëninë mes adoleshenteve dhe përdorimin e alkoolit e duhanit.