Infektuar: 4715
Shëruar: 2227
Vdekur: 101
7 Shenja që tregojnë se keni një varësi nga telefoni

7 Shenja që tregojnë se keni një varësi nga telefoni

Lifestyle June 05, 2020 - 23:17

Ju vuani nga pagjumësia, shpesh zgjoheni në mes të natës për të kontrolluar telefonin tuaj

Varësia e telefonave inteligjentë mund të çojë në probleme të bini  në gjumë dhe të flini. Hulumtimet tregojnë se drita blu që vjen nga telefoni juaj mund të prishë ritmin tuaj cirkarian dhe nivelet e melatoninës, gjë që e largon gjumin tuaj nga kamxhiku. Nëse shpesh qëndroni në telefonin tuaj që çon deri në kohën e gjumit dhe madje zgjoheni në mes të natës për të kontrolluar njoftimet, mund të keni një varësi nga telefoni.

Ju keni një ankth të keq kur nuk e keni  telefonin tuaj afër jush

Nëse nuk mund të keni akses në të ose e përdorni atë si një patericë, ju thjesht nuk dini se çfarë të bëni me veten tuaj. Sidoqoftë, mos e ndëshkoni  veten nëse ndjeheni  kështu. Siç thamë në fillim të artikullit, afërsisht gjysma e popullsisë ndjehet shqetësuese pa telefonat e tyre. Kjo nuk do të thotë që ju nuk duhet të punoni për të korrigjuar ankthin nëse kjo ju pengon jetën tuaj.

Mediat sociale ju stresojnë ose ju bëjnë depresiv

Shumë njerëz përdorin telefonat e mençur kryesisht për të kontrolluarme mediat sociale. Sidoqoftë, shumë njerëz raportojnë të ndjehen të shqetësuar ose në depresion pasi shikojnë mediat e tyre sociale, mbase për shkak të krahasimit të vetvetes me të tjerët ose leximit të komenteve negative. Ne jemi bërë të varur në mediat sociale, dhe kjo mund të ketë ndikime të dëmshme në shëndetin tonë emocional dhe madje edhe fizik. Ndërsa të qenit në gjendje të flisni me këdo në botë 24/7 mund të duket interesante, mund t’ju bëjë që të distancoheni ose madje të shmangni njerëzit përreth jush.

Ju duket se nuk mund të bëni asgjë pa kontrolluar telefonin tuaj

Shpeshë herë  kur vendosni lavanderi ose lani enët, bëni pushime të shpeshta për të kontrolluar telefonin tuaj për njoftimet. Ose, madje mund të kontrolloni mesazhe me tekst gjatë  punëve , të cilat mund të çojnë në pasoja të rënda. Pavarësisht se çfarë jeni duke bërë, ju thjesht nuk mund të qëndroni larg nga telefoni  juaj për një kohë të gjatë.

Ju keni ndjenja fizike të shqetësimit pa telefonin tuaj.

Ju jo vetëm që ndjeni simptoma psikologjike kur nuk e keni telefonin tuaj, por ndjenjat fizike fillojnë të zvarriten gjithashtu. Një studim zbuloi se njerëzit që i kishin hequr telefonët dhe nuk mund të përgjigjeshin në telefonat e tyre ndërsa kompletonin enigmat, ata vuanin nga simptomat e mëposhtme:

ritmi i zemrës dhe presioni i gjakut rriten

ndjenja ankthi dhe pakënaqësie

aftësitë njohëse u ulën

Ju pa mend qëndroni ne rrjete sociale për orë të tëra

Nëse e shihni veten duke qenë në telefonin tuaj pa pasur nevojë për të dhe duke kaluar periudha të gjata kohore duke kërkuar në media sociale ose faqe të tjera, duhet ta dini se ju mund të keni një varësi. Përdorimi i telefonave tanë si një mjet për të hyrë në informacion, biseda me të dashurit ose puna  e plotë mund të përmirësojë cilësinë e jetës tonë. Sidoqoftë, përdorimi i tij si një arratisje ose ulja e mërzisë do të çojë vetëm në ndjenja të pakënaqësisë në rrugë./ndryshe