Infektuar: 17422
Shëruar: 14894
Vdekur: 657
7 efekte anësore që pagjumësia bën në trupin tuaj

7 efekte anësore që pagjumësia bën në trupin tuaj

Lifestyle September 22, 2020 - 15:45

Ekzistojnë 2 lloje të pagjumësisë, pagjumësia primare e cila nuk ka një shkak themelor ose pagjumësia dytësore e cila ka një shkak specifik. Pagjumësia mund të jetë akute ose kronike. Sido që të jetë, ka faktorë të ndryshëm që mund të kontribuojnë në të.

Simptomat e pagjumësisë:

Vështirësia e gjumit

Vështirësi për të fjetur mbi një orë

Zgjimi shumë herët në mëngjes (zgjimi në 4-5 të mëngjesit në vend të në 6-7 të mëngjesit)

Përjetimi i “Gjumit jo-rikuperues” që do të thotë të flesh por të mos pushosh

Lodhje dhe nivele të ulëta të energjisë

Vështirësia e përqendrimit

Lëvizjet e humorit dhe acarimi

Ndryshimet e sjelljes si agresioni, impulsiviteti dhe ndjeshmëria e tepërt

Vështirësia në punë

Mungesa e gjumit mund të shkaktojë aksidente

Mungesa e gjumit është një rrezik i madh për sigurinë publike, veçanërisht në rrugë. Lodhja mund të bëjë që reagimet tuaja të bëhen jashtëzakonisht të ngadalta dhe kjo është e barabartë me makinën në gjendje të dehur. Sipas Administratës Kombëtare të Sigurisë në Trafik të Autostradave, përgjumja është përgjegjëse për afërsisht 100,000 aksidente automobilistike dhe rreth 7,000 vdekje të lidhura me vetura vetëm në Shtetet e Bashkuara.

Procesi i të menduarit bëhet më i ngadaltë

Gjumi luan një rol të rëndësishëm kur bëhet fjalë për të menduarit, përpunimin dhe të mësuarit. Lodhja mund të ngadalësojë ndjeshëm këto procese. Mund të dëmtojë përqendrimin, gatishmërinë, arsyetimin dhe zgjidhjen e problemeve, duke parandaluar kështu trurin tuaj që të arrijë kapacitetin e tij të plotë dhe të shkaktojë vështirësi në punë ose në shkollë.

Për më tepër, gjatë ciklit të gjumit REM, ne jemi në gjendje të mbledhim dhe të lidhim informacione dhe kujtime që kanë ndodhur gjatë ditës prandaj, mungesa e gjumit do të bëjë që ju të harroni atë që keni mësuar gjatë asaj kohe.

Probleme shëndetësore kërcënuese për jetën

Sipas një studimi të fundit, 90% e njerëzve që vuajnë nga pagjumësia gjithashtu kanë një tjetër nga problemet e mëposhtme shëndetësore:

Diabeti

Rrahjet e zemrës të parregullta

Presion të lartë të gjakut

Sëmundje të zemrës

Infrakt

Goditje në tru

Problemet e shëndetit mendor

Mungesa e gjumit mund të shkaktojë simptoma të depresionit. Një studim ka zbuluar se njerëzit që flinin më pak se 6 orë çdo natë u diagnostikuan me depresion dhe ankth. Për më tepër, pagjumësia është e lidhur fort me depresionin pasi i njëjti studim ka treguar se njerëzit që vuanin nga pagjumësia kishin 5 herë më shumë gjasa të shfaqnin simptoma të depresionit sesa njerëzit që nuk vuanin nga pagjumësia.

Depresioni dhe pagjumësia krijojnë një cikël vicioz sepse ato më pas ushqejnë njëri-tjetrin pasi depresioni shkakton pagjumësi. Nga ana tjetër, nëse dikush është në gjendje të trajtojë pagjumësinë, atëherë ai do të jetë në gjendje të trajtojë edhe depresionin.

Plakja e parakohshme

Një ditë pa gjumë mund të shihet edhe në lëkurën tonë. Të gjithë e kemi parë sesi sytë tanë bëhen të fryrë dhe lëkura jonë bëhet më e butë kur humbasim disa orë gjumë. Heqja kronike e gjumit mund të ketë një ndikim të madh në lëkurë. Ajo bën që ajo të lirohet, bën që vijat e holla të shfaqen më shpejt dhe shkakton rrathë të errët nën sy.

Kur trupi nuk bën sasinë e duhur të gjumit që i nevojitet, ai çliron një sasi të tepërt të një hormoni të quajtur kortizol. Kortizoli pastaj shkatërron kolagjenin në lëkurë i cili është përgjegjës për mbajtjen e saj të fortë.

Humbja e kujtesës

Kur flemë, truri ynë krijon valë të mprehta të valëve të cilat janë përgjegjëse për konsolidimin e kujtesës. Këto valëzime kanë aftësinë të lidhin kujtimet së bashku dhe të transferojnë informacione të reja nga kujtesa e shkurtër (hipokampusi) në pjesën me kujtesë të gjatë (neokorteksi) të trurit ku është ruajtur. Kur nuk flemë mjaftueshëm, truri ynë ruan vetëm përkohësisht kujtimet dhe na pengon të kujtojmë gjërat për një kohë të gjatë, duke shkaktuar harresë.

Shtimi i peshës

Një efekt tjetër anësor i pagjumësisë është rritja e urisë dhe oreksit që mund të çojë në mbipeshë. Sipas një studimi, njerëzit që flinin më pak se 7 orë çdo natë kishin 2 herë më shumë mundësi për të fituar një sasi të tepërt të peshës sesa ata që flinin më shumë se 7 orë. Ekziston një lidhje e fortë midis gjumit dhe peptideve të cilët janë përgjegjës për kontrollimin e urisë.

Një hormon i quajtur grelin është përgjegjës për stimulimin e urisë dhe leptinës e cila është një proteinë që rregullon yndyrën në trup dhe sinjalizon trurin që të shtyp oreksin. Kur nuk flemë sa duhet, ne nuk prodhojmë mjaftueshëm grelin dhe leptinë në mënyrë që t’i bëjmë të ditur trurit se nuk jemi të uritur pasi të kemi ngrënë, duke çuar kështu në iluzionin se jemi akoma të uritur.