Kur është mosha duhur për të ngrirë vezët një grua?

Kur është mosha duhur për të ngrirë vezët një grua?

Shëndetësi August 20, 2019 - 19:57
Lexoni detajet

Ju jeni në fillim të viteve ’30 dhe po mendoni të keni fëmijë, por karriera juaj bën që të mos keni plane për fëmijë për një kohë të gjatë? Mos u frikësoni, do të keni mundësi për ta realizuar këtë dëshirë tuajën.

Si gra, ne kemi të drejtë t’i ndryshojmë përparësitë tona për t’u përshtatur me rolet evolucionare që luajmë në shoqëri.

Çfarë është ngrirja e vezëve saktësisht?

Ngrirja e vezëve është e njohur edhe si kriopreservimi i pjekur i oociteve. Gratë përdorin këtë metodë si një mënyrë për të ruajtur vezët e tyre në mënyrë që të mund të mbeten shtatzënë në të ardhmen.

Kjo procedurë i referohet ftohjes së qelizave dhe indeve në temperaturat nën-zero (ngrirje) në mënyrë që të ndalojnë të gjitha aktivitetet biologjike dhe duke i ruajtur kështu ato për përdorim në të ardhmen. Ky proces i mirë-krijuar është i ligjshëm dhe etik. Lindja e parë e njeriut nga një vezë e ngrirë ishte në 1986 në Australi dhe që prej asaj kohe, janë bërë më shumë përparime në fushë. Nuk konsiderohet më eksperimentale dhe është përdorur në mënyrë rutinore .

A është procesi i ndërlikuar?

Procesi  përfshin stimulimin hormonal të vezoreve. Stimulimi hormonal përdor ilaçe orale dhe injeksion në përgatitjen e procedurës. Pasi stimulohen vezoret, ato merren dhe ruhen për ngrirje. Procesi është një procedurë e dhimbshme që kërkon qetësim.

Ju duhet të jeni të vetëdijshëm për rreziqet

Rreziqet që lidhen me stimulimin e vezoreve përfshijnë lodhje të butë deri në mesatare, të vjella, dhimbje koke dhe dhimbje barku. Këto efekte anësore mund të menaxhohen lehtë. Efektet anësore të  rrezikut të ovulacionit janë të rralla me rreth 0,1 deri në 2% të pacientëve që përjetojnë mpiksje të gjakut, dehidratim etj.

Ngrirja e vezëve është mjaft e kushtueshme dhe gjithashtu asnjë garanci që ngrirja e vezëve tuaj do të sjellë patjetër fëmijë në të ardhmen.

Cila është ‘mosha e duhur’ për të ngrirë vezët?

Procedura është më efektive kur tetë deri në 10 vezë ruhen para moshës 36 vjeç. Mosha më e mirë për të ngrirë vezët është nga mosha 36 vjeç dhe poshtë këtë moshe.