Infektuar: 4715
Shëruar: 2227
Vdekur: 101
Meshkujve të cilëve u bien flokët në moshë të re janë të rrezikuar nga sëmundjet e zemrës

Meshkujve të cilëve u bien flokët në moshë të re janë të rrezikuar nga sëmundjet e zemrës

Shëndetësi May 27, 2020 - 16:27

Meshkujt të cilëve u bien flokët apo u thinjen në një moshë të re janë pesëfish më të prirë të zhvillojnë sëmundje të zemrës para se t’i mbushin 40 vjet.

Sipas studimit, edhe rënia e flokëve dhe thinja e parakohshme e flokëve shërbejnë si indikatorë të fortë të rrezikut për sëmundje të zemrës.

Studimi ka krahasuar 790 meshkuj me sëmundje të artereve koronare nën moshën 40 vjet, dhe 1.270 meshkuj të shëndetshëm të moshës së njëjtë.

Pastaj studiuesit, në bazë të eksperimenteve të ndryshme, kishin zbuluar se meshkujt e rinj me sëmundje të artereve koronare janë dukshëm më të prirë të kenë thinja të parakohshme apo t’u bien flokët sesa individëve të shëndetshëm, transmeton Telegrafi.

Në fakt, rënia e flokëve te meshkujt ishte ndërlidhur me një rrezik 5.6 fish më të madh të zhvillimit të sëmundjeve të artereve koronare, ndërsa thinja e parakohshme ishte ndërlidhur me rrezik 5.3 fish më të madh.

Veç këtyre, edhe obeziteti, diabeti, shtypja e lartë e gjakut, historia familjare, indeksi i masës trupore, etj., kishin qenë indikatorë të sëmundjeve të zemrës.