Infektuar: 4715
Shëruar: 2227
Vdekur: 101
Vaji i kokosit është më i mirë se çdo pastë dhëmbësh sipas studiuesve

Vaji i kokosit është më i mirë se çdo pastë dhëmbësh sipas studiuesve

Shëndetësi June 02, 2020 - 19:39

Hulumtimet e fundit të bëra në Institutin e Teknologjisë Athlone studiuan efektet e disa vajrave natyrorë në bakteret e zakonshme që gjenden në gojë.

Shkencëtarët zbuluan se kur vaji i arrës së kokosit trajtohet me enzima ndihmon tretjen e ushqimit në mënyrë efektive pengon rritjen e shumicës së baktereve të këqija që gjenden në gojën tonë, përfshiu S. Mutans, transmeton lajmi.net.

S. mutans është një baktere që prodhon acid që luan një rol të madh në prishjen e dhëmbëve, duke prekur 60 deri 90% të fëmijëve dhe shumicën e të rriturve në vendet e industrializuara.

Ndërsa vetitë që luftojnë bakteret e vajit të arrës së kokosit nuk janë asgjë e re, studimet e mëtutjeshme të paraqitura në mbledhjen e vjeshtës të Shoqatës për Mikrobiologji të Përgjithshme në Universitetin e Warwick, sugjeruan që vaji i arrës së kokosit të trajtuar me enzimë mund të jetë një vrasës i mundshëm për maja Candida albicans, e cila shkakton trullosje .

Përfshirja e vajit të arrës së kokosit të modifikuar me enzimë në produktet e higjienës dentare do të ishte një alternative tërheqëse për aditivët kimikë, veçanërisht pasi punon në përqendrime relativisht të ulëta, shkruan daily health post.

“Gjithashtu, me rritjen e rezistencës ndaj antibiotikëve, është e rëndësishme që ta drejtojmë vëmendjen tonë në mënyra të reja për të luftuar infeksionin mikrobik”, tha studiuesi kryesor Dr Damien Brady, nga Instituti Athlone i Teknologjisë në Republikën e Irlandës.

Jo vetëm që kërkimi i tyre do të thotë shumë për shëndetin tonë oral, ata gjithashtu po shohin efektet e produkteve të tretura, të tilla si vaji i arrës së kokosit, në shëndetin tonë të përgjithshëm të zorrëve.

“Të dhënat tona sugjerojnë që produktet e tretjes njerëzore tregojnë aktivitet antimikrobik. Kjo mund të ketë pasoja për mënyrën se si bakteret kolonizojnë qelizat që rreshtojnë traktin tretës dhe për shëndetin e përgjithshëm të zorrëve”, tha Dr Brady.