Shkaqet e duarve të ftohta dhe kur duhet të kërkohet ndihmë mjekësore

Shkaqet e duarve të ftohta dhe kur duhet të kërkohet ndihmë mjekësore

Shëndetësi November 22, 2022 - 14:54

Shpesh njerëzit kanë problem me duart e ftohta, veçanërisht kur jashtë është pak më ftohtë.

Në disa raste duart e ftohta do të nënkuptojnë thjesht se trupi po përpiqet të mbajë një temperaturë normale të trupit, ndërsa në raste të tjera, duart e ftohta do të jenë shenjë e një gjendjeje ose sëmundjeje të caktuar. Para së gjithash, mund të bëhet fjalë për probleme të qarkullimit.

Pse ftohen duart

Është normale të keni duar të ftohta herë pas here, veçanërisht kur jashtë është më ftohtë. Megjithatë, kur kjo gjendje është e shpeshtë ose kur ndryshon edhe ngjyra e lëkurës ose kur nuk mund të ngroheni pasi keni ardhur nga një vend i ftohtë në një vend të ngrohtë, mund të jetë një sëmundje që kufizon rrjedhjen e gjakut në duar.

Simptomat që lidhen me duar të ftohta dhe që shkaktojnë sëmundje dhe gjendje përfshijnë këmbët e ftohta, zbardhjen e lëkurës së duarve në të verdhë, të kuqe ose pa ngjyrë, ndjesi shpimi gjilpërash në duar ose këmbë, ngrirje ose lëkurë të fortë.

Çfarë i shkakton duart e ftohta

Duart e ftohta mund të shkaktohen nga sëmundje të tilla si anemia, diabeti, lupusi, sëmundja e Raynaudit ose sëmundjet e qarkullimit të gjakut.

1. Sëmundja e Raynaudit

Ky është në fakt një çrregullim shumë i zakonshëm që prek arteriet që bartin gjakun nga zemra në pjesë të tjera të trupit. Ekziston një shtrëngim ose ngushtim i përkohshëm i enëve të gjakut dhe qarkullimi i gjakut është i kufizuar. Gishtat dhe gishtat e këmbës janë të prekur. Gjithashtu, disa njerëz që kanë sëmundjen autoimune lupus mund të kenë gjithashtu sëmundjen e Raynaudit.

2. Anemia

Me anemi, një person ka më pak qeliza të kuqe të gjakut funksionale dhe të shëndetshme, të cilat mund të çojnë në mungesë hekuri. Kur trupi nuk ka hekur të mjaftueshëm, nuk ka mjaftueshëm hemoglobinë, kështu që oksigjeni është më i vështirë të arrijë në mushkëri dhe pjesë të tjera të trupit, gjë që çon në duar të ftohta.

3. Diabeti

Simptoma të diabetit janë edhe qarkullimi i dobët, si dhe ngushtimi i arterieve, për shkak të të cilave shpesh mund të ndjeni të ftohtë në duar apo këmbë.

Disa gjëra të tjera që mund të shkaktojnë duar të ftohta janë:

– Mungesa e vitaminës B-12, që shkakton simptoma neurologjike si ndjesi shpimi gjilpërash në duar dhe këmbë ose ndjesi të ftohtë në këto pjesë të trupit

– Pirja e duhanit

– Stresi

– Plakja, pra te të moshuarit, organizmi e ka më të vështirë të kontrollojë temperaturën e trupit

Kur duhet të shihni një mjek?

Kur duart tuaja janë gjithmonë të ftohta ose kur vëreni gjithashtu një ndryshim në ngjyrën e lëkurës ose ftohtësi në këmbë, duhet të shkoni te mjeku. Për të zbuluar shkakun e vërtetë të problemit, do të jetë e nevojshme të bëhen disa teste të ndryshme, nga marrja e gjakut deri tek ekzaminimi i funksionimit të nervave dhe përçueshmëria e enëve të gjakut.

Njëlloj, vetë trajtimi do të varet nga gjendja ose sëmundja, dhe ndonjëherë do të jetë thjesht e nevojshme të ndryshohen zakone të tilla si futja e ushtrimeve, lënia e duhanit, reduktimi i stresit ose marrja e suplementeve të caktuara. /telegrafi