Kjo është arsyeja përse zhytësit olimpik bëjnë dush pas çdo garimi në pishinë

Kjo është arsyeja përse zhytësit olimpik bëjnë dush pas çdo garimi në pishinë

Sport August 01, 2021 - 08:34
Lajmet e fundit nga sporti

Ka shumë detaje të sporteve olimpike që janë ende enigmatike për tifozët, të cilët duan t’i dinë të gjitha.Një gjë që mund të keni vënë re është se zhytësit priren të dalin direkt nga pishina dhe menjëherë të shkojnë drejt dusheve pas çdo zhytje.

Po, ndërsa ne me siguri do të dilnim nga pishina dhe duam të na mbështjellin menjëherë me një peshqir – zhytësit gjithmonë e praktikojnë futjen nën dush. Por, pas kësaj gjithmonë fshihet një arsye se përse zhytësit e bëjnë një gjë të tillë.

Me pritje të gjata midis secilës zhytje, është thelbësore të mbani muskujt të ngrohtë dhe të qetë para se atletët të kthehen në pikën e zhytjes.

Nuk është ideale për këdo që duhet të hidhet në një pishinë dhe të dalë në një ambient të ftohtë, vetëm që të qetësohet dhe duhet t’i bëjë të gjitha përsëri, kështu që marrja e dushit menjëherë ndihmon në mbajtjen e muskujve të lirshëm.

Ajo gjithashtu punon për të zvogëluar rrezikun e çdo tërheqjeje ose tendosje, e cila padyshim do të kishte pasoja shkatërruese për zhytësit olimpikë. Duke folur për New York Times në vitin 2008, zhytësi kanadez Arturo Miranda tha: ”Dushet janë shumë të nxehta dhe e mban trupin tuaj të ngrohtë”.

“Ju dëshironi të mbani temperaturën e trupit tuaj shumë të lartë, kështu që muskujt tuaj janë gati për t’u qetësuar”.

Kristin Wingfield, një ish-zhytëse konkurruese nga Kanadaja e cila vazhdoi të punonte si mjek e mjekësisë sportive në San Francisko, shtoi: “Kjo bëhet një traditë. Ju futeni në dush për t’i mbajtur muskujt tuaj të ngrohtë”.

Bengt Saltin, një profesor i fiziologjisë njerëzore në Universitetin e Kopenhagës, i cili është një ekspert kryesor për mënyrën e funksionimit të muskujve, tha: “Ngrohja pasive është një mënyrë për të pasur muskuj të ngrohtë kur filloni performancën tuaj”.

Midis zhytjeve, atletët gjithashtu shpesh shihen duke u qetësuar në një xhakuzi në sallë ndërsa presin zhytjen e tyre të ardhshme.

Duke folur për revistën Aqua në 2012, trajneri atletik Ralph Reiff tha se është thjesht një mënyrë e lehtë për t’u ngrohur.