Ish-ministri serb i Mbrojtjes: Gabim të mendohet se Rusia do të “ndërhyjë” në veri të Kosovës

Ish-ministri serb i Mbrojtjes: Gabim të mendohet se Rusia do të “ndërhyjë” në veri të Kosovës

Aktuale September 26, 2021 - 21:42

Dragan Shutanovac, themeluesi i Këshillit për Politikat Strategjike dhe ish-ministër i Mbrojtjesi Serbisë, i tha gazetës "Danas" se në pritje të lëvizjeve të BE-së, Rusia me shkathtësi dëshiron ta përdorë situatën përmes fuqisë së butë dhe, mbi të gjitha, të fitojë ndonjë pikë.

Duke komentuar faktin se ministri i Mbrojtjes i Serbisë, Nebojsha Stefanoviq, së bashku me ambasadorin rus Alexander Bocan-Kharchenko dhe të dërguarin e Mbrojtjes, gjeneralmajor Alexander Zinchenko, vizituan një pjesë të forcave ushtarake që janë në gjendje gatishmërie të shtuar luftarake në Rashkë për të parë personalisht situatën aktuale që po ndodh në Kosovë, Shutanovac thotë se vizita e sotme e ambasadorit për palën ruse është e favorshme dhe se Serbia do të kërkojë një zgjidhje në Bruksel, transmeton Zeri.info.

"Situata në veri të Kosovës, dhe veçanërisht në vijën administrative, është ndërlikuar që nga momenti kur Prishtina tërësisht pa nevojë dërgoi njësitë e saj speciale dhe i dërgoi ato për të siguruar zbatimin e vendimit për heqjen e targave nga automjetet që vijnë nga Serbia. Fakti që Serbia ka rritur praninë e saj ushtarake dhe policore shkon në drejtim të shfaqjes së 'muskujve' dhe vendosmërisë për të parandaluar çdo përpjekje për të përdorur ato njësi speciale kundër serbëve në Kosovë", thotë Shutanovac.

Sipas tij, të vetëdijshëm për faktin se në vitin 2003, përfaqësuesit rusë, ambasadori dhe i dërguari ushtarak u larguan nga Kosova në heshtje dhe pa asnjë shpjegim, ata duan të shfaqin "shqetësim" për situatën dhe në të njëjtën kohë të vendosin veten si një faktor i rëndësishëm në zgjidhjen e mosmarrëveshjes.

"Në pritje të lëvizjeve të BE-së, Rusia me shkathtësi dëshiron të përfitojë nga situata përmes fuqisë së butë dhe, mbi të gjitha, të fitojë disa pikë midis qytetarëve që besojnë se në rast të përshkallëzimit të problemit, Rusia do të 'ndërhyjë' në konflikt, që është një gabim i madh dhe në të njëjtën kohë në raportet ndërkombëtare paraqitet si një faktor i rëndësishëm në Ballkanin Perëndimor të cilin do të përdorë për të zgjidhur problemet e tij në Ukrainë. Pra, vizita e sotme e ambasadorit është një fitore e favorshme për palën ruse, dhe Serbia me siguri do të kërkojë një zgjidhje në Bruksel", thekson Shutanovac.

Sipas Ministrisë serbe të Mbrojtjes, forcat u vendosën brenda grupeve taktike që ndodhen në garnizonin në Rashkë, në bazën ushtarake "Rudnica" dhe rrugës për në vendkalimin Jarinjë. Ministri serb i Mbrojtjes, Stefanoviq, deklaroi se "ushtria është e gatshme t'i përgjigjet në çdo moment të gjitha sfidave që i janë vënë para saj", se ajo "do të mbrojë njerëzit e saj dhe se persekutimi i serbëve nuk do të ndodhë përsëri". /Zëri