Profesori serb: Kosova është e humbur, s’mund të risundohen mbi 1 milion shqiptarë

Profesori serb: Kosova është e humbur, s’mund të risundohen mbi 1 milion shqiptarë

Aktuale June 10, 2023 - 21:03

Situata në veri të Kosovës, e cila eskaloi deri në dhunë në fund të muajit të kaluar, ka marrë vëmendjen botërore.

Veç përplasjeve në distancë mes liderëve shtetërorë të Kosovës dhe atyre të Serbisë, reagime ka pasur edhe nga bashkësia ndërkombëtare, e cila në masë të madhe ka qenë kritike ndaj qasjes së Kosovës, gjegjësisht të qeverisë Kurti, ndaj këtij problemi.

Në këtë mes ka reaguar edhe ambasadori rus në Beograd, Aleksandar Botsan-Kharchenko, i cili për RT Balkan, një operacion shtetëror rus i medias, tha se “qëllimi i Perëndimit është të ndryshojë politikën e Serbisë” – një mesazh që shkoi në veshët e nacionalistëve serbë që e shohin Rusinë si mbrojtës i tyre dhe urrejnë Shtetet e Bashkuara për shkak të fushatës së bombardimeve të NATO-s në vitin 1999 gjatë luftës mbi Kosovën, raporton “The New York Times”, transmeton Klankosova.tv.

Një studim i kohëve të fundit nga “Demostat”, një grup kërkimor, zbuloi se vetëm 3 për qind e serbëve thanë se admironin Shtetet e Bashkuara dhe dëshironin marrëdhënie të mira me të, në kontrast me 22 për qind që mendonin kështu për Rusinë. Në të njëjtën kohë, 32 për qind favorizuan Bashkimin Evropian dhe vendet skandinave, duke treguar se mbështetja për Rusinë, megjithëse e fortë, mbetet prapa asaj për Perëndimin në përgjithësi.

Mirëpo, ajo që ambasadori rus e paraqiti si një komplot perëndimor për të nxitur telashe në Kosovë dhe për të rrëzuar zotin Vuçiq, shihet pikërisht si e kundërta nga shumica e ekspertëve dhe gjithashtu nga protestuesit.

Kosova, tha Çedomir Çupiq, një profesor i shkencave politike në Universitetin e Beogradit, “është tashmë e humbur” sepse nuk ka asnjë mundësi reale që Serbia të marrë mbrapsht dhe të sundojë më shumë se një milion shqiptarë etnikë të padurueshëm. Por për Rusinë, tha ai, pasionet e brendshme që ajo gjeneron ende janë një dhuratë nga perëndia për Moskën – një “kruajtëse dhëmbësh që ajo mund ta përdorë gjithmonë për t’i bërë SHBA-në dhe Evropën të ndihen nervozë”.

Dhuna në Kosovë ka dhënë gjithashtu një lajm të rrallë të mirë për zotin Vuçiq, duke luajtur rolin e të fortit si mbrojtës i interesave serbe, ndërsa ai përpiqet të qetësojë protestat në rrugët e Beogradit.

NYT shkruan më tej se situata ka acaruar Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimin Evropian, të cilët prej kohësh janë përpjekur të ulin temperaturën dhe të ndërmjetësojnë një zgjidhje për Kosovën. Ata dënuan me terma jashtëzakonisht të ashpër dislokimin e forcave të sigurisë në veri të Kosovës nga z. Kurti, kryeministri kosovar.