“Peceta nuk është luks”, QIKA me aksion simbolik para Qeverisë, kërkohet që produktet menstruale të lirohen nga tarifat doganore

“Peceta nuk është luks”, QIKA me aksion simbolik para Qeverisë, kërkohet që produktet menstruale të lirohen nga tarifat doganore

Aktuale May 22, 2024 - 11:42

Qendra për Informim, Kritikë dhe Aksion – QIKA, ka zhvilluar një aksion para Qeverisë së Kosovës, përmes së cilës ka kërkuar nga Ministri i Financave, Hekuran Murati, heqjen e taksës për pecetat menstruale.

Në këtë aksion, kjo Qendër ka dorëzuar peticionin me 7 mijë e 500 nënshkrime për heqjen e taksës prej 18 për qind për këto peceta.

Përfaqësuesja e QIKA-s, Medina Dauti, theksoi se pasojat ekonomike e taksës për peceta prekin drejtpërdrejtë gratë, e sidomos ato nga familjet e varfra të cilat janë veçanërisht te goditura.

“Ministër dil nënshkruaje! Sot, ministrit Hekuran Murati ia sollëm 7,500 nënshkrimet e peticionit “Peceta nuk është luks” për t’ia kujtuar vullnetin e qytetarëve të Kosovës që vitin e kaluar kanë kërkuar heqjen e taksës prej 18% për produkte menstruale. Simbolikisht, ia sollëm edhe vendimin që Murati do të duhej të kishte vetë guximin dhe vullnetin që ta hartonte. Taksimi i produkteve menstruale është seksist. Shteti po takson funksionimin normal fiziologjik te grave dhe të gjithë personave që menstruojnë. Menstruacionet nuk janë zgjedhje, as higjiena menstruale nuk është luks, e si te tilla nuk mund te taksohen”, tha Dauti.

Ajo shtoi se përkundër kërkesave të aktivisteve feministë për heqjen e taksës, Murati nuk e tha as edhe një fjalë në publik për këtë çështje.

“Ministër, nuk mund të qëndrosh indiferent dhe të mos flasësh mbi varfërinë menstruale. Ajo ekziston. QIKA beson se taksa e cila thellon pabarazitë gjinore ekzistuese ishte antikushtetuese dhe e kundërligishme, andaj duhet te largohet menjëherë. Arsyetimin politik, bazën ligjore, lapsin, të gjitha i ke këtu. Ministër merre guximin e dil nënshkruaje vendimin”, tha ajo.

Sipas kësaj organizate, qasja në produkte menstruale është e drejtë bazike, jo privilegji.