Franca synon majat e inteligjencës artificiale

Franca synon majat e inteligjencës artificiale

Auto&Tech June 14, 2024 - 12:47

Presidenti i Francës Emmanuel Macron dukej mjaft i gëzuar gjatë një konference për shtyp me presidentin e Microsoft Brad Smith të mbajtur prag një samiti të posaçëm investimesh në Paris në fillim të majit.

Gjiganti amerikan i teknologjisë, sapo kishte njoftuar investime shtesë prej 4 miliardë eurosh (4.3 miliardë dollarë) në qendrat e të dhënave dhe sektorin e inteligjencës artificiale (AI) në Francë deri në vitin 2027.

“Qendra e re e të dhënave do të jetë një nga më të mëdhatë në Evropë dhe do të na ndihmojë të jemi një nga udhëheqësit e ruajtjes së të dhënave dhe AI”, pohoi Macroni.

Verën e kaluar, Franca publikoi një strategji kombëtare të AI me 500 milionë euro për t’u investuar në krijimin e grupeve të AI deri në vitin 2030.

Disa muaj më vonë, në dhjetor, startup-i i Parisit MistralAI iu bashkua ligës së lartë të AI duke u bërë pjesë të të ashtuquajturve “unicorn” në sektor — pra kompanitë me vlerë më shumë se një miliard dollarë. /DW