Dodiku vazhdon ta mohojë publikisht gjenocidin, këtë e bëri edhe dje me Vuçiqin

Dodiku vazhdon ta mohojë publikisht gjenocidin, këtë e bëri edhe dje me Vuçiqin

Bota April 12, 2024 - 07:56

Milorad Dodik, president i Bosnjë e Hercegovinës nga entiteti i RS-së dhe lideri i SNSD-së, e mohuan shumë herë gjenocidin e gjykuar në Srebrenicë dhe lavdëruan krimet e luftës. Ai e bëri sërish dje në Beograd, publikisht, në shoqërinë e presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq dhe zyrtarëve të tjerë të Serbisë dhe të RS-së.

Mohimi i gjenocidit dhe të gjitha krimeve të tjera të luftës dhe lavdërimi i kriminelëve të luftës dënohet në Bosnjë dhe Hercegovinë me burgim nga gjashtë muaj deri në pesë vjet.

Milorad Dodik nuk u padit kurrë për mohimin e gjenocidit, i cili u vërtetua në Gjykatën Penale Ndërkombëtare në Hagë, dhe për lavdërim të kriminelëve të dënuar të luftës. Prokuroria e Bosnjë-Hercegovinës thjesht refuzon të bëjë punën e saj në këtë rast dhe të mos ndjekë penalisht mohuesit e gjenocidit sipas Kodit Penal të Bosnjë-Hercegovinës.

Vitin e kaluar, Zyra e Prokurorit të BeH njoftoi se kishte hapur një çështje kundër Milorad Dodik, presidentit të Republikës Srpska, për mohimin e gjenocidit. Mirëpo, publiku nuk dihet se çfarë ka ndodhur me hetimin dhe në fund të aktakuzës. Natyrisht asgjë.

Dodik ka mohuar gjenocidin herë pas here që kur ish-Përfaqësuesi i Lartë në Bosnje dhe Hercegovinë Valentin Inzko vendosi Ligjin për Ndalimin e Mohimit të Gjenocidit në fund të korrikut 2021. Dhe mosveprimi i prokurorisë për këtë çështje vetëm i jep erë kreut të SNSD-së që të vazhdojë të zvogëlojë me turp përmasat e gjenocidit dhe në këtë mënyrë të ofendojë viktimat dhe familjet e tyre.

Në një kohë, Dodik tha publikisht në televizion se kishte gjenocid në Srebrenicë dhe se ishte një fakt juridik i padiskutueshëm. Për fat të keq, ndërkohë, ai ndryshoi rekordin, ndoshta duke kuptuar se kjo nuk do t’i ndihmojë në karrierën e tij politike, e cila bazohet në nacionalizëm dhe secesionizëm.

Për shkak të mohimit të gjenocidit dhe krimeve të tjera të luftës dhe glorifikimit të kriminelëve të luftës në Bosnjë dhe Hercegovinë, askush nuk është ndjekur penalisht, megjithëse janë regjistruar dhjetëra raste të tilla.

Gjatë gjenocidit në Srebrenicë në korrik 1995, forcat e Ushtrisë së Republika Srpska (VRS) vranë rreth 8,000 burra dhe djem në Srebrenicë dhe rrethinat e saj.

Më shumë se 25,000 gra, fëmijë dhe të moshuar u dëbuan nga zona e atëhershme e mbrojtur e Kombeve të Bashkuara (OKB).

Më shumë se 50 persona janë dënuar me më shumë se 700 vjet burg për gjenocidin dhe krimet në Srebrenicë, që ndodhën pasi Ushtria e Republika Srpska pushtoi këtë zonë të mbrojtur të OKB-së në mesin e korrikut 1995.

Para Gjykatës së Hagës, por edhe gjykatave vendore, këto krime janë cilësuar si gjenocid dhe të vetmet në territorin e ish-Jugosllavisë në luftërat e viteve 1990.

Deri më tani, 6701 viktima të gjenocidit të kryer në korrik 1995 janë varrosur në Qendrën Përkujtimore Srebrenicë – Potoçari, ndërsa 237 viktima të tjera të gjenocidit janë varrosur në vende të tjera, sipas dëshirës së familjeve të viktimave. Rreth 1000 persona të zhdukur janë ende në kërkim.