Josephi analizon aksidentin me helikopter në Iran, thotë se Izraeli do të fajësohet për vdekjen e presidentit Raisi

Josephi analizon aksidentin me helikopter në Iran, thotë se Izraeli do të fajësohet për vdekjen e presidentit Raisi

Bota May 20, 2024 - 08:28

Ish-piloti i helikopterit të Ushtrisë Amerikane, Edward Joseph, ka analizuar rrëzimin e helikopterit në të cilin ndodhej presidenti i Iranit Raisi me ministrin e Jashtëm Abdollahian.

Tashmë, është konfirmuar se, presidenti i Iranit, Ebrahim Raisi dhe shoqëruesit e tij, përfshirë ministrin e Jashtëm Hossein Amir-Abdollahian, janë gjetur të vdekur në vendin ku u rrëzua një helikopter në veriperëndim të Iranit, por Joseph, këtë analizë e ka bërë para se të konfirmohej vdekja e presidentit iranian.

Sipas Josephit, për vdekjen e Ebrahim Raisi do të fajësohet Izraeli.

“Së pari, nëse (dhe ende NUK është konfirmuar) Raisi ka vdekur, lëvizja e parë do të jetë fajësimi i Izraelit. Natyrisht, kjo do ta paraqesë menjëherë regjimin me një pyetje të madhe: ‘çfarë do të bësh për këtë?’ Një përsëritje e breshërisë së paefektshme me dron/raketë të muajit të kaluar kundër Izraelit? Përshkallëzimi i mëtejshëm? Për çfarë qëllimi?”, pyet ai.

“Së dyti, le të kujtojmë të gjithë se helikopterët rrëzohen, shpesh, dhe veçanërisht në mot të keq. Unë theksova se:

a) Helikopterët janë në thelb më kompleks për të fluturuar se aeroplanët. Aeroplani dëshiron të fluturojë; helikopteri dëshiron të rrëzohet dhe piloti duhet të mbajë forcat kundërbalancuese në ekuilibër për të mbajtur helikopterin të fluturojë.

b) Fluturimi në mot të keq është më i rrezikshëm për helikopterët sesa aeroplanët. Në mënyrë tipike, helikopterët fluturojnë në nivele të ulëta, duke i vendosur helikopterët në afërsi me pengesa: kodra, male, linja elektrike.

c) Helikopterët janë shumë më kompleks mekanikisht se aeroplanët. Një dështim mekanik – i kombinuar me motin e keq – rrit menjëherë rrezikun e një përplasjeje katastrofike.

Së treti, i pyetur nga prezantuesi, unë rendita shembuj të paqëndrueshmërisë së brendshme në Iran: Sulmi terrorist i janarit në Kerman nga ISIS (jo Izraeli, siç u raportua në mënyrë të papërgjegjshme); shkëmbimi i sulmeve me Pakistanin; trazira mes Baloch; shtypje e egër ndaj protestuesve pas vdekjes së Mahsa Amini, ndër të tjera.

Si gjithë të tjerët, unë jam në pritje të raporteve të konfirmuara për vendndodhjen dhe gjendjen e presidentit Raisi”, ka deklaruar Josephi.