Konfirmohet numri i mercenarëve të Wagner-it të vrarë në Ukrainë

Konfirmohet numri i mercenarëve të Wagner-it të vrarë në Ukrainë

Bota June 14, 2024 - 15:47

Grupi mercenar Wagner, i udhëhequr nga i ndjeri Yevgeny Prigozhin, rekrutoi të paktën 48366 të dënuar nga burgjet ruse për të luftuar në Ukrainë, sipas një hetimi të përbashkët të gazetarëve të Mediazona dhe BBC Rusia, të cilët analizuan të dhënat e brendshme nga kompanitë ushtarake private që dokumentohej përmes pagesave për familjet e ushtarëve të vrarë në betejë.

Siç shkruan Meduza, Wagneritët u kërkuan të burgosurve të shërbenin në front për gjashtë muaj në këmbim të faljes dhe fshirjes së të dhënave të tyre kriminale, me një pagë të mirë dhe pagesa të sigurimit për të afërmit e tyre në rast se vdisnin ose plagoseshin. Sipas hetimeve, pothuajse 20 mijë mercenarë vdiqën në Ukrainë.

Shumica e mercenarëve të Wagner-it gjatë pushtimit të Bakhmutit, të cilën grupi mercenar e quajti privatisht “Operacioni Meat Grinder”. Prigozhin tha se beteja filloi më 8 tetor të vitit 2022 dhe përfundoi më 20 maj të vitit 2023, por shifrat e numrit të të vdekurve tregojnë se në fakt iu desh më shumë kohë për të pushtuar qytetin, me mercenarë që vdiqën në zonë nga korriku 2022 deri më 6 qershor 2023 të vitit.

Sipas këtyre të dhënave, beteja për Bahmutin zgjati 327 ditë dhe mori jetën e të paktën 19.547 luftëtarëve Wagner, nga të cilët 17.175 ishin të dënuar dhe 2.372 të tjerët ishin mercenarë vullnetarë.

Image

Nëse afati kohor i betejës është i kufizuar në atë që pretendoi Prigozhin, numri mercenarëve të vrarë në Bakhmut bie pak në 18,329 njerëz. Në total, një në tre të burgosur që u regjistruan për grupin e Wagner (35.5 për qind, sipas raporteve të brendshme) nuk u kthyen kurrë nga Bahmuti.

Gazetarët llogaritën se Wagner-i shpenzoi pothuajse 108 miliardë rubla (1.3 miliard dollarë) për pagesat ndaj familjeve të njerëzve që vdiqën duke luftuar për Bakhmutin. Çdo familje mori pesë milionë rubla (61000 dollarë) si kompensim, plus 300 mijë rubla të tjera (3700 dollarë) për organizimin e funeralit. Të afërmit e të dënuarve të rekrutuar morën gjithsej 92.5 miliardë rubla (1.14 miliard dollarë), ndërsa familjet e mercenarëve të rregullt morën 15.4 miliardë rubla (189 milionë dollarë).

Hetimi tregon se Prigozhin po thoshte të vërtetën kur tha se grupi i Wagner humbi rreth 20 mijë burra në Betejën e Bakhmutit, por gënjeu për shkallën e vdekjes së të dënuarve të rekrutuar dhe mercenarëve vullnetarë.

Ndryshe, Prigozhin vdiq pas rrëzimit të aeroplanit privat me të cilin po udhëtonte gjatë muajit gusht të vitit të kaluar. /Telegrafi