Para 17 vjetësh Ahtisaari dorëzoi raportin për pavarësinë e Kosovës
Foto: Laura Hasani

Para 17 vjetësh Ahtisaari dorëzoi raportin për pavarësinë e Kosovës

Dosier March 26, 2024 - 08:20

Sot u bënë 17 vjet që kur ish-presidenti finlandez Martti Ahtisaari dërgoi raportin përfundimtar në Këshillin e Sigurimit të OKB-së, në të cilin thoshte se Kosova duhej të bëhej e pavarur.

Derisa SHBA-ja e përkrahte planin e Ahtisaarit dhe mendonte se Kosova duhet të bëhet e pavarur, serbët vazhduan ta kundërshtonin planin.

Rusia bëri deklarata që mund të interpretohen si kundër pavarësisë, por nuk përmendi përdorimin e vetos.

Tri ditë më vonë, më 29 mars 2007, Parlamenti Evropian miraton një rezolutë me 490 vota pro, 80 kundër dhe 87 abstenime, ku shprehej përkrahja për pavarësinë e mbikëqyrur për Kosovën.

Në moshën 86-vjeçare, ish-ndërmjetësuesi kryesor i Kombeve të Bashkuara për zgjidhjen e statusit të Kosovës dhe ish-presidenti finlandez Martti Ahtisaari vdiq më 16 tetor të vitit të kaluar.