Infektuar: 58399
Shëruar: 51081
Vdekur: 1466
Bizneset kërkojnë heqjen e TVSH-së për lëndën e parë të blerë brenda vendit

Bizneset kërkojnë heqjen e TVSH-së për lëndën e parë të blerë brenda vendit

Ekonomia August 05, 2020 - 17:21

Oda e Afarizmit të Kosovës ka realizuar takim virtual me bizneset anëtare me të cilët diskutuan për pagesën e TVSH-së për bizneset prodhuese gjatë blerjes së lëndës së parë brenda territorit të Kosovës.

Në një njoftim për media nga OAK, kanë thënë se me vendimet e marra, Kosova e ka pamundësuar rritjen e prodhimit vendor dhe ka mundësuar rritjen e importit.

Sipas kryetarit të Odës së Afarizmit të Kosovës, Skënder Krasniqi, metoda e funksionimit vazhdon të favorizojë importin dhe po i dëmton bizneset vendore.

“Kjo metodë e funksionimit po vazhdon të favorizojë importin dhe po i dëmton bizneset vendore, pasi që lënda e blerë nga jashtë vendit për shkak të lirimit nga TVSH – ja po del me çmim më të ulët se sa në rastin kur ajo blihet brenda vendit. Përveç të tjerash, në këtë periudhë pandemie bizneset kanë nevojë të kenë në dispozicion mjetet financiare, pa pasur nevojë të presin për rimbursim, procedurë e cila merr kohë”, ka thënë ai.

Tutje Krasniqi shtoi që OAK tani e sa kohë është duke kërkuar që TVSH-ja të paguhet në inkasim, e jo në faturim, sepse shpeshherë pagesa e faturave merr kohë më të gjatë.

Në diskutimin e hapur për bizneset, drejtori i “Qumështores DRENA”, Astrit Bunjaku, theksoi që bizneset e sektorit të përpunuesve të qumështit janë duke hasur në disa vështirësi si rezultat i trajtimit të njëjtë që po u bëhet prodhimeve vendore me ato të importit, arsye kjo e cila po favorizon blerjen e produkteve të importit për shkak të subvencionimeve që shtetet e rajonit i bëjnë eksportit, ndërsa Kosova nuk e bënë një gjë të tillë.

Ndër të tjera ai shtoi që fermerët kanë humbje të qumështit si rezultat i mosblerjeve nga ana e fabrikave të qumështit, andaj në afat sa më të shkurtë kohorë kërkoi që të identifikohen mënyra se si të përkrahen, pasi që sasi e konsiderueshme e qumështit është duke shkuar dëmë.

Sipas Visar Idrizit nga “ViPrint” SH.P.K., shteti nuk po i ndihmon bizneset. Në moment të lëshimit të faturave, kërkohet pagesa e TVSH – së, gjë e cila po e dëmton në masë të madhe prodhuesit vendor sepse inkasimi po bëhet me disa muaj vonesë.

Ndërsa Gëzim Selimi nga Industria e Mishit “Calabria” kërkoi që bizneset dhe odat të bëjnë presion të vazhdueshëm tek institucionet ashtu që kërkesat e tyre të merren parasysh. Ai gjithashtu shtoi që sa më parë të rregullohet Ligji për Tregti të Brendshme, sepse përmes kësaj do të rregullohej më lehtë edhe çështja e pagesave.

Përfaqësuesi nga “Silcapor” SH.P.K. theksoi që edhe pse janë e vetmja fabrikë në rajon për prodhim të tullave të silcaporit si rezultat i detyrimit të pagesës së TVSH - së në blerje të lëndës së parë brenda vendit, çimenton nuk po mund të blihet në Kosovë, por nga Maqedonia, pasi që po del me kostomë të ulët.

Ekrem Qerreti nga “LTS Kosovo” L.L.C. u pajtua me të gjitha pikat e ngritura nga parafolësit, duke shtuar që lirimi nga TVSH – ja do të lehtësonte funksionimin e bizneseve prodhuese, sidomos në këtë periudhë pandemie ku pothuajse të gjithë po punojnë për ekzistencë.

Në fund të takimit u arrit në përfundim që këto çështje të adresohen tek institucionet dhe të lobohet për ndryshimin e tyre, pasi që po vështirësojnë rëndë punën e bizneseve.