Moti i ngrohtë përshpejton mbjelljet bujqësore
Foto: Laura Hasani

Moti i ngrohtë përshpejton mbjelljet bujqësore

Ekonomia April 15, 2024 - 14:30

Zhurma e traktorëve e thyente qetësinë e fshatit Bukosh të Vushtrrisë, mëngjesin e 11 prillit.

Fermeri Gjylazim Ibrahimi me djalin e tij po kryenin mbjelljet pranverore.

Që të dy nguteshin që të kryenin sa më shpejt punët në njërën nga arat, të cilën e mbjellin me misër qe shumë vjet.

“Merrem me mbjelljen e misrit qe 17 vjet”, thotë Gjylazimi. Këtë vit, mbjelljen po e kryejnë më herët se zakonisht për shkak të motit të mirë. Më 11 prill, temperatura më e lartë në Kosovë u regjistrua 23 gradë Celsius.

Përkundër punës së madhe që kërkon, fitimi nga kultivimi i misrit nuk është aq i lartë. Viteve të fundit është vërejtur rënie e çmimit të misrit në treg.

Gjylazimi thotë se një thes misër, rreth 25 kilogramësh, aktualisht kushton 10 euro.

“Nëse vazhdon ky çmim, i cili është në treg tani, nuk ja vlen ta mbjellësh misrin”, thotë Gjylazimi.

Më pesimist Gjylazimin e bën rritja e çmimit të farës së misrit dhe të plehrave artificiale.

Përkundër subvencioneve që fermerët marrin, Gjylazimi thotë se vlera e mbjelljes së misrit është rritur vazhdimisht.

“Në këto vitet e fundit është shumë shtrenjtë mbjellja e misrit. Çmimi i farës së misrit është nga 37 euro deri në 42, ndërsa plehu 14 euro, fara më mirë, e cila vjen nga Amerika, është 42 euro”, thotë ai.

Këto çmime kanë qenë më të ulëta në të kaluarën

“Nëse e krahason me vitet e kaluara, çmimet kanë qenë më të lira. Fara [e misrit] e ka pasur çmimin 22 deri në 25 euro, ndërsa plehu artificial ka qenë 8 euro, tani është 14 euro”, thotë ai.

Sa mbjell Kosova misër?

Sipas të dhënave të fundit zyrtare të Ministrisë së Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural, sipërfaqja totale e mbjellur me drithëra në vitin 2022 ishte rreth 124 mijë hektarë.

Këto të dhëna tregojnë se edhe në vitin 2022 sipërfaqen më të madhe të drithërave e kanë përbërë dy kulturat kryesore, që janë gruri dhe misri.

“Gjashtëdhjetë e katër për qind apo 79.984 e sipërfaqes totale të drithërave, ishte e mbjellur me grurë dhe 32 për qind apo 39.797 hektarë ishin të mbjellura me misër. Drithërat tjera si elbi, thekra, tërshëra dhe grupi tjetër i drithërave kokërr, kishin sipërfaqe më të vogla”, thuhet në Raportin e Gjelbër 2023.Me sasinë e prodhuar prej rreth 175 tonësh, Kosova mbulon 81 për qind të nevojave të saj. Pjesa më e madhe e misrit është përdorur si ushqim i kafshëve.Konsumi mesatar për kokë banori për misër, duke përfshirë edhe produktet me përmbajtje misri në vitin 2022, ishte 40 kilogramë.Sipas Ministrisë së Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural në Kosovë, vlera e subvencioneve për pleh ishte 150 euro për hektarë për grurë, dhe 100 euro për hektarë për misër, patate dhe fasule monokulturë. /REL