Raportohej e zhdukur, kafsha e rrallë shihet pas 30 viteve në lumin Columbia [foto]

Raportohej e zhdukur, kafsha e rrallë shihet pas 30 viteve në lumin Columbia [foto]

Kuriozitete March 24, 2023 - 10:57

Një ujk u pa këtë javë nga disa njerëz që po peshkonin në lumin Columbia afër Portland, sipas Departamentit të Peshkut dhe Kafshëve të Egra në Oregon.

Sipas të dhënave zyrtare kjo është hera e parë pas 30 viteve që konfirmohet se ky ujk është parë në Oregon jashtë maleve Wallowa në pjesën verilindore të shtetit.

Ky lloj ujku ngjason me arinjtë e vegjël me bisht shkurre. Ato janë të rralla dhe të listuara si të kërcënuara në Oregon, sipas departamentit.

Të hënën, dy peshkatarë shkrepën fotot e kafshës dhe ia dorëzuan informacionin Cascadia Wild, një grup jofitimprurës për ruajtjen e jetës së egër që fokusohet në gjurmimin e ujqërve, së bashku me departamentin. Të martën, grupet verifikuan se kafsha në imazh ishte një ujku dhe zbuluan një grup gjurmësh ujku pranë lumit.

Image

Nuk u gjetën shenja të tjera të kafshës

“Duke pasur parasysh afërsinë me Portlandin, ne ishim shumë të befasuar kur ky raport erdhi dhe u gëzuam kur ishim në gjendje të verifikonim shikimin,” tha Dave Keiter, biolog i rajonit të kafshëve të egra për Departamentin e Peshqve dhe Kafshëve të Egra në Oregon, në një njoftim për shtyp të mërkurën. “Ne i vlerësojmë vërtet njerëzit që raportuan këtë dukuri të rrallë dhe Cascadia Wild që na ndihmuan të konfirmojmë raportin dhe të fillojmë përpjekjet e monitorimit.”

Departamenti dhe Cascadia Wild kanë instaluar stacione monitorimi joinvazive në zonë me shpresën për të kapur më shumë prova të kësaj krijese të pakapshme. Por ata thanë se nuk shpresojnë që kafsha të shfaqet përsëri.

“Ka të ngjarë që kjo kafshë po largohej pasi habitati në zonë nuk i plotëson kërkesat e historisë së jetës së ujqërve,” thuhet në njoftimin e lajmeve. “Wolverine(ët) mund të udhëtojnë mbi 30 milje në ditë, kështu që ka të ngjarë që kafsha është larguar prej kohësh nga vendi ku ishte parë.”

Image

Pamjet alarmuan entuziastët e jetës së egër

Zyrtarët kërkojnë nga kushdo që kap imazhet e kafshës t’i dorëzojë ato në departament.

“Disa nga informacionet më të mira për jetën e egër mund të vijnë nga njerëz të zakonshëm që po i kushtojnë vëmendje asaj që shohin,” tha Teri Lysak, koordinatore e gjurmimit të ujqërve me Cascadia Wild.

“Shumë faleminderit çiftit që e pa këtë kafshë dhe gjeti kohë për ta ndarë me ne.”

Sipas Shërbimit Amerikan të Peshkut dhe Kafshëve të Egra, ujqërit gjenden në Kaliforni, Kolorado, Idaho, Montana, Nevada, Oregon, Utah, Uashington dhe Wyoming. Ai liston statusin e kafshës si “i kërcënuar”. /abcnews