Misteret e shpërthimit të dritës

Misteret e shpërthimit të dritës

Kuriozitete April 12, 2024 - 15:59

Shpërthimi kozmik më i ndritshëm ndonjëherë u zgjidh, por misteret të reja u shfaqën. Teoria aktuale thotë se yje të tillë shpërthyes, të njohur si supernova, prodhojnë të gjithë elementët e rëndë në univers si ari dhe platini. Por ekipi nuk gjeti asnjë nga këta element, duke ngritur pyetje të reja se si prodhohen metalet e çmuara.

Studiuesit kanë zbuluar shkakun e shpërthimit më të ndritshëm të dritës të regjistruar ndonjëherë.

Por duke e bërë këtë ata janë përballur me dy mistere më të mëdha, duke përfshirë një që hedh dyshime se nga vijnë elementët tanë të rëndë - si ari.

Shpërthimi i dritës, i vërejtur në vitin 2022, tani dihet se kishte një yll në shpërthim në zemër, thonë studiuesit.

Por ai shpërthim, në vetvete, nuk do të kishte qenë i mjaftueshëm për të ndriçuar kaq shumë.

Dhe teoria jonë aktuale thotë se yje të tillë shpërthyes, të njohur si supernova, prodhojnë gjithashtu të gjithë elementët e rëndë në univers si ari dhe platini.

Por ekipi nuk gjeti asnjë nga këta elementë, duke ngritur pyetje të reja se si prodhohen metalet e çmuara.

Shpërthimi u zbulua nga teleskopët në tetor 2022. Ai erdhi nga një galaktikë e largët 2.4 miliardë vite dritë larg, duke lëshuar dritë në të gjitha frekuencat. Por ishte veçanërisht intensive në rrezet e saj gama, të cilat janë një formë më depërtuese e rrezeve X.

Shpërthimi i rrezeve gama zgjati shtatë minuta dhe ishte aq i fuqishëm saqë ishte jashtë shkallës, duke mposhtur instrumentet që i zbuluan. Leximet e mëvonshme treguan se shpërthimi ishte 100 herë më i ndritshëm se çdo gjë që ishte regjistruar ndonjëherë më parë, duke e fituar atë pseudonimin midis astronomëve si më i ndritshmi i të gjitha kohërave.