Ku pushojnë zogjtë kur fluturojnë mbi oqean

Ku pushojnë zogjtë kur fluturojnë mbi oqean

Kuriozitete April 14, 2024 - 15:30

Zogjtë kanë strategji të ndryshme kur udhëtojnë nëpër dete dhe oqeane, njëra prej tyre është ndalimi në varka dhe anije

Disa anëtarë të botës së shpendëve janë të aftë për bëma vërtet të mahnitshme, nga fluturimi pa përplasur krahët për më shumë se pesë orë deri te mos ndalimi për të fluturuar për më shumë se 10 muaj pa u ndalur!

Megjithatë, koha e kaluar në ajër mund të lodhë edhe fluturuesit më me përvojë.

Ku pushojnë zogjtë kur fluturojnë mbi oqean?

Për disa zogj, strategjia më e mirë është të mos ndalen fare. Një studim i vitit 2021 gjurmoi pesë specie që fluturuan në distanca të gjata gjatë migrimit të vjeshtës dhe zbuloi se specie të tilla si skifteri i hirtë (Falco peregrinus) dhe skifteri i detit (Pandion haliaetus) mbështeteshin në kushtet e qëndrueshme të erës që i lejonin ata të ngriheshin dhe të rrinin pezull dhe të kursenin energji për udhëtime të gjata.

Deri vonë, supozohej se ngritja përmes erës nuk mund të ndodhte ose nuk ndodhte në sipërfaqen e detit. Shkencëtarët e kanë kundërshtuar këtë dhe zbuluan se zogjtë shtegtarë rregullojnë rrugët e tyre të fluturimit për të përfituar nga kushtet më të mira të erës dhe ngritjes gjatë fluturimit mbi det, gjë që i ndihmon ata të mbajnë një fluturim prej qindra kilometrash.

Rreth 2000 lloje zogjsh – ose 20 përqind e popullsisë totale të shpendëve në botë – janë migrantë të rregullt. Ndërsa disa migrantë tokësorë kanë caktuar vende ndalimi që janë përdorur për breza të tërë, studiuesit kanë zbuluar një numër shumë më të madh zogjsh që përdorin anijet si vende pushimi.

“Pushimi në anije konsiderohet një ngjarje e jashtëzakonshme dhe anekdotike në literaturën ornitologjike”, shkruajnë autorët e veprës së botuar në vitin 2022. Këta studiues kryen një fushatë oqeanografike në Detin Mesdhe dhe regjistruan 13 lloje të ndryshme zogjsh që u ndalën në varkat gjatë ekspeditës së tyre 25-ditore. Ekipi zbuloi se kohëzgjatja mesatare e kohës kur një zog pushon në bord është 42 minuta, por beson se kjo kohë është relativisht e shkurtër për shkak të mungesës së ushqimit që zogjtë duhet të hanë. Megjithatë, studiuesit besojnë se shumica e zogjve vendosën të pushojnë për shkak të motit ose ishin në gjendje të keqe fizike.

Duke përdorur të dhënat, studiuesit vlerësuan se gati 4 milionë zogj mund të përdorin anijet në Mesdheun qendror si ndalesa, gjë që paralajmëron kërkime shtesë mbi ndikimin e trafikut detar në migrimin e shpendëve në vjeshtë. /telegrafi