Infektuar: 15142
Shëruar: 12674
Vdekur: 615
Si të veprojmë me vetminë në një epokë të izolimit social?

Si të veprojmë me vetminë në një epokë të izolimit social?

Lifestyle March 24, 2020 - 09:39

Me një numër në rritje të njerëzve duke u detyruar të futen ne karantine, izolohen apo distancohen socialisht nga përhapja e koronavirusit, ekziston një rrezik i rritur nga një kërcënim tjetër për shëndetin publik - vetmia, transmeton Zeri.info. Ndërsa ende nuk është e qartë për shkencëtarët se si funksionon koronavirusi, ata kanë ditur prej kohësh se izolimi shoqëror dhe vetmia po marrin një numër të madh te viktimave.

Depresioni dhe sëmundja e zemrës mund të zhvillohen te njerëzit që nuk ndjehen të lidhur me njerëzit e tjerë, funksionet e tyre njohëse bëhen më të dobëta dhe në fund të fundit zgjatja e jetës së tyre është e shkurtuar. Efekti afatgjatë i vetmisë në shëndet është i ngjashëm me pirjen e duhanit ose mbipeshën. Një studim i janarit te këtij viti zbuloi se 79 anëtarë të Gjeneratës Z, 71 për qind e mijëvjeçareve dhe 50 për qind e te të lindurve midis fundit të Luftës së Dytë Botërore dhe viteve 1960, ndjehen të vetmuar.

Image

Edhe pa koronavirusin që aktualisht na ndan, shumica e banorëve duket se vuajnë nga probleme shëndetësore që lidhen me përjashtimin shoqëror. Dhe ndërsa izolimi është përgjigja e saktë ndaj pandemisë aktuale, ne kemi nevojë për përgjigjen e saktë të kundërt ndaj epidemisë së vetmisë.

Pra, si e kultivoni mirëqenien sociale dhe shmangni ngjitjen?

Përgjigja e qartë është pajisja ku lexoni këtë artikull. Njerëzit shpesh fajësojnë teknologjinë për përhapjen e vetmisë duke theksuar se ne harxhojmë shumë kohë në mediet sociale, në vend që të varemi personalisht. Por një studim i kohëve të fundit nga ekspertët e Harvardit tregon një pamje më të nuancuar: është më e rëndësishme sesi i përdorni rrjetet sociale sesa sa kohë i përdorni ato. Pavarësisht nëse jeni në karantinë, duke punuar nga shtëpia ose thjesht duke qenë të kujdesshëm, tani është koha e përsosur për të praktikuar përdorimin e teknologjisë në një mënyrë të shëndetshme shoqërore.

Image

Këtu janë disa këshilla  se si të lidheni pa kontakt të drejtpërdrejtë:

Face-to-face në largësi

Nëse tashmë nuk ka asnjë kontakt personal, gjëja e dytë më e mirë është biseda në video sepse kështu janë të rëndësishme shprehjet e fytyrës, gjuha e trupit dhe komunikimi tjetër jo verbal.

Mirësi për postimin

Marrja e shumë pëlqimeve në postimin tuaj në mediet sociale mund të jetë si një injeksion dopamine, por marrja e një poste direkte ose e-maili me një kompliment të sinqertë ose faleminderit është më personale dhe ju jep një ndjenjë më të gjatë. Dhe kërkon shumë pak kohë. Dërgoni një fjalë të sjellshme sepse në raste si këto, të gjithë kemi nevojë për pak më shumë mirësi.

Ushqeni komunitetin tuaj

Themeli i çdo marrëdhënie është diçka e përbashkët. Çfarëdo që ju intereson, ekziston një komunitet diku në internet që ndan të njëjtat interesa. Lidhuni, përdorni rrjetin për t'u përfshirë në gjërat që ju interesojnë.

Thelloni ose zgjeroni marrëdhënie

Ekzistojnë në thelb dy mënyra për të kapërcyer vetminë - ushqyerja e marrëdhënieve ekzistuese ose krijimi i marrëdhënieve të reja. Shfrytëzojeni mundësinë për të thelluar marrëdhëniet me dikë që tashmë njihni ose përpiqeni të kontaktoni me dikë që dëshironi të takoni.

Image

Përfitoni nga platformat sociale

Ka gjithnjë e më shumë aplikacione dhe platforma sociale që janë krijuar për të na ndihmuar të zgjedhim ndërveprimet tona në internet me ato që duam. Përhapja e koronavirusit na kujton se lidhjet njerëzore mund të përhapin sëmundje. Por ato gjithashtu mund të promovojnë mirëqenien. Kjo mundësi duhet të përdoret për të njohur rëndësinë e marrëdhënieve ndër njerëzore për shëndetin tonë dhe për të korrur përfitimet e rrjeteve sociale për mirëqenien sociale./ZERI