A gërhitni? Këto katër ushtrime reduktojnë ndjeshëm këtë problem

A gërhitni? Këto katër ushtrime reduktojnë ndjeshëm këtë problem

Lifestyle June 07, 2023 - 09:55

Faktorët që ndikojnë në cilësinë e gjumit janë të pafund dhe një prej tyre është ai zakon i bezdisshëm që quhet gërhitja. Sipas Johns Hopkins Medicine, rreth 45% e të rriturve gërhijnë herë pas here ndërsa 25% më shpesh.

Gërhitja është zhurma e shkaktuar nga lëkundjet e grimcave të buta të pjesës së brendshme të fytit gjatë kalimit të ajrit gjatë gjumit. Sigurisht që zëri bëhet shumë i bezdisshëm për atë që fle pranë personit që gërhit dhe të nesërmen zakonisht pason një zënkë e vogël.

Gërhitja mund të jetë për shkak të septumit të shtrembër të hundës, mishrave të vegjël, bajameve të mëdha, polipeve të hundës. Cilado qofshin arsyet pas saj, zhurma mbetet e njëjtë dhe në shumicën e rasteve i kalon kufijtë e shurdhimit.

Njerëzit që gërhijnë, bien në gjumë gjatë natës ose zgjojnë të tjerët, por për fat ekspertët e gjumit ndajnë 4 ushtrime që mund të bëhen në qafë dhe në gojë, duke reduktuar ndjeshëm gërhitjen e bezdisshme.

Praktikoni terapinë miofunksionale

Terapia miofunksionale është një lloj i veçantë trajtimi që funksionon me muskujt e fytyrës, nofullës, buzëve dhe gjuhës. Është një lloj fizioterapie orale dhe përfshin ushtrime, të krijuara posaçërisht për forcimin e kyçeve dhe funksionimin e duhur të muskujve.

Pozicioni i pushimit i gjuhës, nofullave dhe buzëve janë shumë të rëndësishme për zhvillimin normal të gojës. Sipas ekspertit të gjumit, Steven Olmos , ky trajtim redukton ndjeshëm gërhitjen dhe për ta provuar me sukses, fillimisht konsultohuni me një specialist i cili do t’ju japë udhëzimet më të përshtatshme.

Shqiptoni zanoret në mënyrë të përsëritur

Tingujt e ndryshëm që bëni kur shqiptoni zanoret kërkojnë që ju të qëndroni në muskujt e qafës, kështu që duke i përsëritur këto zanore, i përforconi ato ndjeshëm. Para se të shkoni në shtrat për 1 deri në 2 minuta, hapni gojën mjaftueshëm sa të thoni “Aaaa”. Gjithashtu shqiptoni shpejt dhe vazhdimisht disa zanore si “A, E, O, I, OU”. Kjo relakson muskujt e gjuhës dhe nofullës.

Këndoni

Këndimi, sipas ekspertëve të gjumit, konsiderohet si një nga ushtrimet më të mira për të ndaluar gërhitjen. Pra, këndoni ku të mundeni. Në tualet, në makinë, bëni ushtrime ortofonike për të ngrohur muskjt e qafës dhe do të shihni rezultate spektakolare.

Luaj ‘Digeridu’

Nëse nuk e dini, ‘Digeridu’ është një instrument i vogël frymor që luhet me buzë dhe është treguar se redukton ndjeshëm gërhitjen, sipas Dr. Ne jemi. Është një ushtrim që do të ndihmojë në mënyrë të konsiderueshme për të fjetur më mirë gjatë natës dhe padyshim partnerin tuaj./abcnews.al