75% e njerëzve nuk e lajnë këtë pjesë të trupit në dush

75% e njerëzve nuk e lajnë këtë pjesë të trupit në dush

Lifestyle June 07, 2023 - 23:44

Është pjesa e vetme e trupit që tre të katërtat e njerëzve nuk e lajnë rregullisht në dush. Bëhet fjalë për këmbët…Por ekspertët shëndetësorë po u bëjnë thirrje njerëzve që t’i kushtojnë më shumë vëmendje këmbëve dhe të fillojnë t’i pastrojnë ato me sapun të paktën një herë në ditë.

Ata thonë se kujdesi i rregullt mund të ndihmojë dikë të shmangë infeksionet kërpudhore, mykun apo problemet me thonjtë, ose problemi i njohur si “këmba e atletit”.

Shumë njerëz shpesh shmangin larjen e këmbëve, duke supozuar se mjafton uji me sapun që i lan natyrshëm në dush. Ekziston edhe një nëngrup njerëzish – të quajtur Podofobë – të cilët janë aq të rrëmbyer nga këmbët saqë nuk mund t’i shikojnë të tyret, e lëre më t’i lajnë.

Dermatologët këshillojnë edhe pastrimin midis gishtërinjve dhe tharjen e plotë të këmbëve përpara se të veshin çorape dhe këpucë. Njerëzit që kanë diabet – një në dhjetë amerikanë dhe gjashtë përqind e britanikëve – duhet të lajnë këmbët çdo ditë dhe t’i kontrollojnë ato për plagë, prerje dhe flluska të kuqe.

Kjo është për shkak se gjendja mund të zvogëlojë rrjedhën e gjakut në këmbë duke ngushtuar enët e gjakut, duke i lënë ato në rrezik më të madh të problemeve me këmbët.

Një sondazh nga produktet e kujdesit të markës Dollar Shave Club zbuloi se shumë njerëz refuzojnë të lajnë këmbët. Ata zbuluan se 50 për qind e burrave dhe grave nuk i lajnë kurrë, ndërsa një tjetër 25% thanë se nuk e bëjnë atë çdo ditë.