Kujdes, këto janë shenjat që tregojnë se keni insekte shtrati në shtëpinë tuaj

Kujdes, këto janë shenjat që tregojnë se keni insekte shtrati në shtëpinë tuaj

Lifestyle December 03, 2023 - 07:54

Edhe pse insektet në shtrat nuk transmetojnë asnjë sëmundje infektive, ato ende mund të jenë shqetësuese dhe madje mund të shkaktojnë disa probleme shëndetësore.

Nga reagimet fizike, si skuqja apo alergjia, deri tek efektet psikologjike, si ankthi, stresi dhe pagjumësia – këto arsye janë më shumë sesa të mjaftueshme për t’i bërë të padëshiruar këta miq në shtëpinë tuaj.

Ne dëshirojmë t’ju ndihmojë të gjeni mënyrat për t’i larguar përpara se të përhapen. Këtu janë disa shenja që duhet të keni kujdes!

Nëse keni irritim të lëkurës ose nëse vëreni vraja të vogla kruajtëse të kuqe në fytyrë, krahë, këmbë, gjoks apo shpinë, kjo është një shenjë se keni insekte në shtrat. Këto janë kafshimet që mund të bëhen inflamacion më vonë, dhe kruarja e tyre mund të çojë në gjakderdhje dhe infeksion.

Për tu siguruar që keni insekte shtrati dhe jo çdo lloj insekti tjetër, shikoni modelin e kafshimeve. Ato shpesh ndodhin në grupime, rreshta të drejtë dhe linja zig-zag. Sidoqoftë, disa njerëz mund të mos kenë ndonjë reagim fizik ndaj insekteve të shtratit, kështu që ata nuk do të kenë njolla të kuqe ose kruajtje.

Njolla gjaku ose ndryshku

Kontrolloni për njolla të kuqe në shtratin tuaj ose rrobat. Nëse shtypni një të insekt gjatë ose pasi të ushqehet, do të lërë njollë gjaku. Ju gjithashtu mund të gjeni njolla me ngjyrë të ndryshkur. Këto janë mbetje të insekteve të shtratit.

Mund ta gjeni këtë në çarçafët e shtratit tuaj, si dhe në vendet që janë më të vështira për t’u arritur, si qepjet e dyshekëve dhe kornizat prej druri. Kontrolloni gjithashtu muret tuaja dhe nën letrën e murit, pasi insektet në shtrat mund të lënë edhe materie mbetjesh atje.

Insektet e shtratit kanë gjëndra aromë që lëshojnë feromonet, dhe nëse ka shumë prej tyre, aroma mund të jetë mjaft e fortë dhe e pakëndshme. Pra, nëse dhoma juaj mban erë si rroba të mykura ose ushqim i prishur, patjetër që keni një shkak shqetësimi.

Gëzhoja të insekteve të shtratit

Insektet e shtratin ndryshojnë lëkurën e tyre kur ato rriten, kështu që kërkoni për gëzhoja me ngjyra të lehta në formën e një insekti. Inspektoni jastëkët e shtratit tuaj, rrobat e dyshekut tuaj, karriget dhe kolltukët dhe midis jastekëve. Gjithashtu sigurohuni që të kontrolloni sirtarët dhe rrobat.

Pika të bardha në mobiljet tuaja

Nëse shihni njolla të bardha në orenditë tuaja, ato mund të jenë vezët e insekteve të shtratit ose guaskat e vezëve. Ato janë në formë si kokrra orizi dhe kanë një ngjyrë të tejdukshme ose të bardhë që ndonjëherë është me shkëlqim.

Është e mundur për t’i parë ato me sy të lirë. Por sigurisht do të ishte më mirë të inspektonit dhomën tuaj me një elektrik dore dhe një gotë zmadhuese, pasi ato vezë shpesh vendosen në nyje dhe qepje të dyshekut tuaj dhe mobiljeve.