Infektuar: 15472
Shëruar: 13278
Vdekur: 622
Historia e doktorit që shpëtoi mijëra foshnje me supën e tij

Historia e doktorit që shpëtoi mijëra foshnje me supën e tij

Shëndetësi January 19, 2020 - 15:50

Ersnt Moro mund të mos jetë një njeri i famshëm në ditët e sotme mirëpo veprat e tij kujtohen edhe në ditët e sotme.

Ai ishte specialist i shquar dhe arriti të shpëtoj me mijëra foshnje me metodat e tij që përdoren edhe sot në mjekësi.

Ernst Moro lindi në Ljubljana, Slloveni, e cila ishte atëherë pjesë e Perandorisë Austro-Hungareze, në 1874. Ai studioi në universitetin në Graz, Austri, dhe më vonë u bë profesor i pediatrisë në Universitetin e Heidelberg , Gjermani.

Pediatria sapo po zhvillohej si fushë e pavarur e mjekësisë në Evropë përsëri në ato ditë, dhe shkalla e vdekshmërisë tek foshnjat ishte shumë e lartë , duke arritur afro 25%. Një nga arsyet kryesore pse mijëra bebe vdiqën atëherë ishte diarreja. Doktor Moro arriti të gjente një mënyrë për të shpëtuar ato foshnje, dhe ilaçi i tij ishte i thjeshtë dhe gjenial në të njëjtën kohë.

Ersnt Moro sugjeroi t’i jepni foshnjeve supë me karotë të gatuar sipas recetës së tij. Supa e karotës së Moro ka vetëm 3  përbërës :

1.1 of karrota (500 g)

ujë

Kripë

Për të  gatuar supën ju duhet të lani dhe pastroni karotat dhe i zieni në ujë derisa të bëhen të buta. Kaloni karotat nëpër sitë dhe shtoni ujë në mënyrë që sasia e përgjithshme e lëngshme të jetë e barabartë me 33 fl oz (1 litër).