Gabimet më të mëdha të prindërve që dëmtojnë shëndetin mendor të fëmijëve

Gabimet më të mëdha të prindërve që dëmtojnë shëndetin mendor të fëmijëve

Shëndetësi May 18, 2022 - 23:34

Shpesh, prindërit nuk janë në dijeni të dëmit mendor që i shkaktojnë fëmijëve të tyre dhe është e zakonshme që ata të deklarojnë se “çdo gjë është për mirë” kur në të vërtetë, ata po dëmtojnë shëndetin mendor të fëmijëve.

Krahasimi me të tjerët

Një nga veprimet e këqija të prindërimit është krahasimi i fëmijëve të tyre me fëmijë të tjerë. Është shkaku kryesor i çrregullimeve të shumta mendore te fëmijët, duke përfshirë komplekset e inferioritetit, vetëvlerësimi i ulët dhe mungesa e dashurisë për veten.

Injorimi i nevojave emocionale të fëmijës

Injorimi i nevojave emocionale të fëmijës suaj është një lloj braktisjeje në të cilën një prind me dashje krijon një numër të metash të personalitetit që më vonë rezultojnë të jenë të dëmshme mendore dhe emocionale për fëmijët e tyre.

Përdorimi i fajit për të arritur qëllimin tuaj

Prindërit herë pas here përdorin shantazh emocional për të nxitur faj. Për shembull, fraza të tilla si “dil dhe kënaqu, mos u shqetëso për mua”, i akuzojnë ata se “nuk po ndihmojnë në shtëpi”.

Në sipërfaqe, mund të duket se ata janë të vëmendshëm, por veprimet e tyre synojnë të shkaktojnë faj.

Këmbëngulja për përsosmëri

Fëmijët duhet të mësohen të arrijnë yjet, por kjo duhet të jetë një mundësi dhe jo një kërkesë. Për t’u bërë më i miri dhe për të shkëlqyer në gjithçka, një fëmijë vazhdimisht përpiqet dhe punon shumë për të arritur gjithnjë e më shumë.

Si rezultat, zhvillohen shqetësime për shëndetin mendor si trishtimi, stresi dhe ankthi. Si prind, ju duhet të pranoni se është e pranueshme që fëmija juaj të mos jetë gjithmonë i përsosur, të mos marrë notat më të larta, të mos fitojë çmime dhe të mos lulëzojë në çdo përpjekje.

Mbrojtja e tepërt

Mbajtja e fëmijës tuaj në një flluskë të sigurt eliminon një pjesë të madhe të ankthit, por mbrojtja e tij nga pengesat pengon zhvillimin e tyre. Konsideroni veten një udhërrëfyes, jo një kujdestar. Lërini fëmijët tuaj të përjetojnë jetën, edhe kur është e frikshme ta lësh të lirë. /shqip