Vaksina kundër COVID-it ndihmon muskulin e zemrës

Vaksina kundër COVID-it ndihmon muskulin e zemrës

Shëndetësi May 15, 2024 - 10:13

Studimi bazohet në të dhënat e më shumë se 650.000 pacientëve që vuajnë nga insuficienca e zemrës.

Personat që vuajnë nga insuficienca e zemrës, pra rreziku i dështimit të muskulit të zemrës, nëse janë vaksinuar kundër Covid-19, kanë një shans madje 82 për qind më të madh për të jetuar më gjatë se ata pacientë që nuk u mbrojtën nga pandemia me një vaksinë, thuhet në kërkimin më të fundit të spitalit kombëtar “Ilsa” në Korenë e Jugut.

Një nga autorët e hulumtimit, i cili u prezantua në kongresin e Shoqatës Evropiane të Kardiologjisë në Lisbonë, dr. Kien Hien Chun, thotë se vaksina parandalon infeksionet dhe vdekjet nga shkaqe të tjera te pacientët e shtruar në spital për shkak të këtij problemi të zemrës.

Studimi bazohet në të dhënat e më shumë se 650.000 pacientëve që vuajnë nga Insuficienca e zemrës – një sëmundje e muskulit të zemrës që nuk pompon gjak siç duhet, duke çuar në vështirësi në frymëmarrje, djersitje të shtuar dhe akumulim të lëngjeve në mushkëri dhe këmbë.

Informacioni për pacientët është marrë nga Sigurimi Kombëtar Korean i Shëndetit, ndërsa mosha mesatare e të anketuarve është 69 vjeç, gjysma e të cilëve janë gra, transmeton Telegrafi.

Pacientët janë vëzhguar për një periudhë gjashtëmujore, thotë doktori Kien Hien Chun, ndonëse gjatë analizës u konstatua jo vetëm të vaksinuarit kanë një shkallë të konsiderueshme më të ulët të vdekshmërisë, por edhe se ata kanë një rrezik 47 për qind më të ulët të ri- shtrimin në spital për shkak të asaj sëmundjeje të zemrës dhe se rreziku i tyre është 13 për qind më i ulët i infeksionit me COVID në krahasim me pacientët e pavaksinuar.

Ky është studimi i parë i madh që tregon qartë përfitimet e gjera të vaksinës kundër COVID-it në pacientët me dështim të zemrës.

Megjithatë, shton se shkencëtari, nevojiten teste të mëtejshme për të përcaktuar nëse dhe në çfarë mase vaksina mund të kontribuojë në një gjendje më të mirë shëndetësore në të gjitha ose vetëm disa lloje të sëmundjeve kardiovaskulare.

Dështimi i zemrës është një sëmundje kërcënuese për jetën e karakterizuar nga lëvizshmëria e dëmtuar dhe vdekshmëria relativisht e lartë.

Në mbarë botën, më shumë se 64 milionë njerëz vuajnë nga kjo sindromë e zemrës dhe kostoja globale e trajtimit të kësaj sëmundjeje kalon 108 miliardë dollarë në vit.