Infektuar: 15142
Shëruar: 12674
Vdekur: 615
Zërat
Dr. Halil Krasniqi
Dr.
Halil
Krasniqi

Apeli i ekspertëve gjermanë: Kopshtet e fëmijëve dhe shkollat të rihapen shpejt dhe pa kufizime të mëdha

Zërat May 22, 2020 - 15:44

Duke u bazuar edhe në ecurinë e pandemisë dhe në stabilizimin e situatës aktuale, disa shtete filluan t’i rihapin institucionet shkollore dhe parashkollore.

Edhe në Gjermani para 2 ditësh filloi apeli masiv i disa shoqatave shkencore drejtuar qeverisë gjermane për rihapjen e çerdheve të fëmijëve dhe shkollave.

Këto katër shoqata mjekësore të specializuara shumë të njohura dhe të mëdha janë përfshirë në këtë thirrje të rëndësishme:

Shoqata Gjermane për Higjienën Spitalore (DGKH)

Shoqata Gjermane për Infektiologji Pediatrike (DGPI),

Akademia Gjermane për Mjekësi Pediatrike dhe Adoleshente (DAKJ) dhe

Shoqata Profesionale e Fëmijëve dhe e Adoleshentëve në Gjermani (BVKJ e. V.).

Në deklaratën e tyre drejtuar Ministrisë së Arsimit shoqatat profesionale nuk u referohen vetëm shifrave ose studimeve lokale, por studimeve të shumta shkencore dhe raporteve të vendeve nga Gjermania, Franca, Islanda, Britania e Madhe, Zvicra, Norvegjia, Holanda dhe Australia.

Të dhënat aktuale nga anketat e shumta shpien dhe përfundojnë nga ky vështrim se fëmijët dhe adoleshentët nuk janë forca lëvizëse të pandemisë. Por që rreziku i transmetimit nuk duket të jetë më i lartë se tek të rriturit - ndoshta edhe më i ulët. Ky supozim është veçanërisht i vërtetë për fëmijët nën moshën 10 vjeç.

Kjo është arsyeja pse institucionet edukative duhet ta peshojnë rrezikun e infeksionit, i cili është shumë i ulët dhe rëndësinë e edukimit të fëmijëve për pasojat e mbylljes së qendrave të kujdesit ditor dhe të shkollave fillore. Për shembull, ekspertët e konsiderojnë izolimin e fëmijëve dhe përjashtimin nga arsimi shumë serioz dhe afatgjatë të dëmshëm, saqë tani kërkojnë hapjen e qendrave të kujdesit ditor dhe të shkollave fillore.

Edhe sipas vlerësimit tim mendoj se katër shoqatat e specializuara po veprojnë pozitivisht për fëmijët dhe janë në kërkim të mënyrave me të cilat fëmijët mund të riintegrohen në jetën shoqërore, pasi tani që lokalet dhe kafenetë e birrës janë të hapura dhe udhëtimet turistike jashtë vendit po bëhen të mundura.

Por shoqatat thonë gjithashtu që nëse ka njohuri të reja edhe kjo duhet të rivlerësohet.

Në mesin e njerëzve që u testuan pozitivë për virusin e ri Korona në të gjithë Gjermaninë, përqindja e fëmijëve nën moshën 10 është vetëm 2 për qind. Sidoqoftë, numri i rasteve të raportuara ka të ngjarë të jetë shumë i lartë, sepse meqenëse COVID-19 shpesh shkon pa simptoma te fëmijët dhe fëmijët nuk dërgohen pa arsye në pediatri dhe të testohen.

Vlerësimet e rrezikut të infeksionit nga fëmijët dhe në mes të fëmijëve janë konfuze dhe jo të ngjashme. Prandaj duhet marrë parasysh edhe vlerësimin e virologut Christian Drosten nga Charité, i cili ka një mendim kontradiktor dhe propozon që kufizimi të mbahet stabil, kurse të tjerët (duke përfshirë edhe mendimin tim) që të largohet së shpejti.

Kjo është me të vërtetë e ndërlikuar, virologu Christian Drosten ekzaminoi përqendrimin e virusit në fytin e fëmijëve, e krahasoi atë me atë të të rriturve dhe zbuloi se nuk ka ndonjë dallim. Katër shoqëritë e specializuara thonë se nuk mund të konkludohet pa dyshim që fëmijët dhe të rriturit paraqesin një rrezik po aq të lartë të infeksionit.

Problemi është se ka studime shumë kontradiktore, por të gjithë kanë edhe mangësi.

Tani shpresojmë për rezultate të reja të studimit, i cili është duke vazhduar aktualisht me 2000 fëmijë në Baden-Württemberg për të zbuluar se sa ngjitës janë me të vërtetë fëmijët.

Rezultatet e para priten së shpejti. Qeveria e shtetit në Baden-Württemberg shpreson të shohë më qartë kur mund të rihapen qendrat e kujdesit ditor dhe shkollat fillore.

Sipas katër shoqatave të specializuara, është e mjaftueshme në qendrën e kujdesit ditor nëse grupet janë konstante dhe nuk përzihen. As kur sillen fëmijët në kopsht, por as kur merren nga kopshti. Vetë të vegjlit mund të kujdeseshin në grupe me madhësi normale, pa rregulla në distancë dhe pa maska. Rregullat e higjienës siç është larja e duarve duhet t'u mësohen atyre.

Edhe më tutje mësuesit dhe arsimtarët duhet të mbrohen me maska, distanca nga njëri-tjetri dhe masat e tyre higjienike. Unë mendoj se mund të funksionojë në shkollën fillore, por si funksionon në kujdesin ditor, kur një fëmijë duhet të pastrohet dhe t’i ndërrohen rrobat ose kur duhet të fryjë hundën - kjo ndoshta do të jetë e vështirë, por duhet të vendosë çdo çerdhe metodën e vet për këto aktivitete. Sindikata e shërbimeve të burimeve njerëzore nacionale kërkon teste të rregullta të virusit dhe antitrupave për punonjësit dhe fëmijët ne mënyrë që infeksionet sado të vogla të mos përhapen.

Virologët dhe kryesisht zoti Dorsten (Charite Berlin) deri më tani kanë mbajtur një profil të ulët. Politikanët kryesorë dhe politikanët po bëjnë thirrje që qendrat e kujdesit ditor dhe shkollat fillore të hapen së shpejti në përputhje me rregullat e higjienës.

Ekspertët tjerë shëndetësorë në politikë nuk pajtohen komplet me lirimin e kufizimeve, duke supozuar se hapja e shkollave mund të jetë një problem i madh, sepse ekziston mungesa e koncepteve të përshtatshme të higjienës. Prandaj, shpërthimet e viruseve në shkolla nuk përjashtohen.

Unë mendoj se sigurisht duhet të hapen te gjitha kopshtet e fëmijëve, shkollat dhe aktivitetet tjera arsimore, sepse situata aktuale është bërë e padurueshme për familjet. Pandemia është dobësuar në nivel shumë të ulët dhe fëmijët janë larguar gjatë nga mësimi dhe formimi edukativ i tyre, i cili është shumë i nevojshëm për ardhmërinë profesionale dhe personale. Por tani ekziston një nevojë urgjente për një koncept të koordinuar në të gjitha institucionet edukative dhe kulturore.

Sqarim: Të gjitha opinionet në këtë rubrikë reflektojnë qëndrimet e autorit/autorëve e jo domosdoshmërisht të NGB “Zëri” SHPK