Infektuar: 15472
Shëruar: 13278
Vdekur: 622
Rukiqi: Si pasojë e pandemisë, deri në 50 mijë qytetarë mund të humbin vendin e punës

Rukiqi: Si pasojë e pandemisë, deri në 50 mijë qytetarë mund të humbin vendin e punës

Ekonomia August 01, 2020 - 09:51

Si pasojë e pandemisë COVID-19, deri në 50 mijë qytetarë të Kosovës mund të humbin vendin e punës, thotë në një intervistë për Radion Evropa e Lirë, kryetari i Odës Ekonomike të Kosovës, Berat Rukiqi.

Në mënyrë që vendet e punës të mos shuhen, intervenimi i Qeverisë së Kosovës për të përkrahur bizneset është i domosdoshëm, thotë Rukiqi.

Ekonomia e Kosovës, sipas OEK-ut, gjatë muajve të mbylljes (13 mars – 1 qershor) ka shënuar humbje deri në 10 milionë euro në ditë, ndërkohë që humbjet po vazhdojnë pasi që në fuqi vazhdojnë të jenë ende masat kufizuese për parandalimin e koronavirusit.

Radio Evropa e Lirë: Në çfarë gjendje është ekonomia e Kosovës sot?

Berat Rukiqi: Sot Kosova ballafaqohet me krizën më të rëndë që nga paslufta, është një krizë ekonomike që nuk është si pasojë e ndonjë lëvizje të zakonshme, qoftë në indikatorët makroekonomikë, qoftë nga zhvillimet në tregjet globale, por ka ardhur si pasojë e një krize shëndetësore, që në këtë rast lidhet më përhapjen e pandemisë COVID-19.

Nëse i analizojmë shkaktarët e krizës, janë të pazakonshëm. Është diçka që vendet nuk janë mësuar të ballafaqohen me këtë, qoftë edhe vendet e zhvilluara, e në anën tjetër për vendet e vogla dhe që janë në zhvillim, siç është Kosova, këto lloj krizash që ndikojnë në tërë zinxhirin ekonomik, më vështirë përballohen duke e ditur edhe kufizimet, qoftë në resurse, qoftë në financa, qoftë në instrumentet e politikave.

Për neve është një krizë që krijon shumë probleme, pasi që është vështirë në një vend si ne, që po kalojmë edhe në kriza të ndryshme politike ku po ballafaqohemi me një jostabilitetit politik, të menaxhohen suksesshëm edhe kriza shëndetësore edhe krizën ekonomike në të njëjtën kohë.

Shkrimi i plotë në RadioEvropaeLirë