Infektuar: 73048
Shëruar: 61986
Vdekur: 1649
Vota e diasporës nuk garanton përfaqësim

Vota e diasporës nuk garanton përfaqësim

Zgjedhjet 2021 February 22, 2021 - 18:52

Të paktën pesë ulëse të garantuara në Kuvendin e Kosovës u janë premtuar përfaqësuesve të diasporës që nga viti 2011, kur Kosova kishte krijuar Ministrinë e Diasporës. Por, një gjë e tillë nuk ka ndodhur deri më tani.

Kjo përfshirje e diasporës në kuvend kërkon ndryshime në Kushtetutën e Kosovës, ndryshime të cilat nuk janë iniciuar asnjëherë nga partitë politike të përfaqësuara në kuvend.

Kushtetuta e Kosovës mund të ndryshohet vetëm me anë të votimit të dyfishtë, që nënkupton vota e dy të tretave të numrit të deputetëve të Kuvendit të Kosovës si tërësi dhe votat e dy të tretave të deputetëve nga komunitetet joshumicë.

Kuvendi i Kosovës ka 120 ulëse, prej tyre 20 ulëse janë të garantuara për komunitetet joshumicë, përkatësisht dhjetë për komunitetin serb dhe po aq për komunitet tjera joshumicë.

Shkrimin e plotë mund ta lexoni KËTU.